Wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek in verband met het beperken van de compensatieregeling transitievergoeding bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid tot kleine werkgevers

Reactie

Naam Enkwest Opleiding & Advies B.V. (J.A. Wielink)
Plaats Apeldoorn
Datum 20 februari 2025

Vraag1

Geen specifieke vraagstelling. U kunt reageren op alle onderdelen.
Wat ik lees is dat dit gaat om 'houdbare overheidsfinanciën'. Een bij-gezocht argument, want deze regeling wordt volledig betaald door werkgevers. Bij de invoering van deze regeling is de jaarlijks te betalen WW- premie verhoogd om deze compensatie te kunnen financieren.

Daar lees ik niets over in het stuk. Ook niet met hoeveel deze premie dan naar beneden gaat, en welk voordeel werkgevers (in algemene zin) hebben aan deze regeling. De enige die er wat aan heeft is UWV, want die heeft minder te doen.

Werkgevers en - nemers gaan weer met elkaar strijden om het al dan niet beëindigen of slapend houden van een arbeidsovereenkomst.

Mijn advies: niet doen.
Een ander advies: schaf de transitievergoeding af, na twee jaar ziekte. De transitie is al vormgegeven in de 104 weken van ziekte en de bijbehorende re-integratieverplichtingen, ook richting een andere werkgever.