Wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek in verband met het beperken van de compensatieregeling transitievergoeding bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid tot kleine werkgevers
Reactie
Naam
|
Waalhaven Holding (Drs> JGM Overdevest)
|
Plaats
|
Rotterdam
|
Datum
|
26 februari 2025
|
Vraag1
Geen specifieke vraagstelling. U kunt reageren op alle onderdelen.
Als middelgrote onderneming zien wij dat we grote financiële nadelen gaan ondervinden van de voorgestelde beperking van de compensatieregeling van de transitievergoeding bij ontslag vanwege arbeidsongeschiktheid.
Werknemers die op die manier uit dienst gaan hebben al twee jaar loon ontvangen zonder tegenprestatie. Daarboven wordt de werkgever nog extra belast, in ons geval, met de transitievergoeding, die in veel gevallen niet leidt tot een nieuwe baan, omdat ze veelal daartoe niet meer in staat zijn. In de kern zijn we het sowieso niet eens met deze transitievergoeding. Deze dient lager te zijn dan de transitievergoeding bij ontslag vanwege andere redenen, omdat in die gevallen omscholing e.d. wel kan leiden tot een nieuwe dienstbetrekking.
Indien de voorgestelde beperking van de compensatieregeling doorgang vindt zullen we ons HR-beleid daarop aanpassen. Dit betekent meer tijdelijke contracten, vermijden van langdurige dienstverbanden en meer gebruik maken van inhuur. Nederlandse ondernemingen staan hiermee ook op achterstand. Buitenlandse investeringen worden al negatief beïnvloed door de hoge energiekosten, stikstofproblematiek en hoge loonkosten. Het ondernemersklimaat wordt zo verder uitgehold. De politiek dient te beseffen dat zij niet continu cadeautjes kan uitdelen op kosten van het bedrijfsleven. Bedrijven als Message Bird zijn wat dat betreft heel duidelijk. Ze vertrekken gewoon. We hopen dat dit nu eindelijk eens gaat doordringen in het parlement.