Wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek in verband met het beperken van de compensatieregeling transitievergoeding bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid tot kleine werkgevers

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Maassluis
Datum 19 maart 2025

Vraag1

Geen specifieke vraagstelling. U kunt reageren op alle onderdelen.
Het kabinet is voornemens om als bezuinigingsmaatregel de compensatie voor de transitievergoeding na langdurige arbeidsongeschiktheid (LAO) af te schaffen voor bedrijven met 25 werknemers of meer. Deze voorgenomen bezuiniging vindt Stroomopwaarts onwenselijk en contraproductief.

Stroomopwaarts is een werkontwikkelbedrijf dat belangrijk werk doet voor de meest kwetsbare inwoners van de gemeenten Vlaardingen, Maassluis en Schiedam. Het voert voor deze gemeenten de wettelijke taak uit om zo veel mogelijk mensen aan passend werk te helpen en zijn we werkgever van mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie.

I.v.m. de specifieke (kwetsbare) doelgroepen is er binnen onze organisatie vaker sprake van WGA/IVA uitstroom. In combinatie met de zeer lange dienstverbanden hebben we daarom hoge transitievergoedingen. Als de regeling komt te vervallen verliezen wij daarmee ongeveer 300.000 euro aan compensatie. Dat is flinke aderlating!

De aanname van het kabinet is dat grote en middelgrote bedrijven de kosten van de transitievergoeding kunnen wegschrijven door de productiviteit van andere werknemers of door een kleinere winstmarge. Dat gaat niet op voor Stroomopwaarts. Omdat we vaak werken met mensen die extra begeleiding en ondersteuning nodig hebben, kunnen we deze kosten niet makkelijk compenseren. Daarnaast blijft er hierdoor minder geld over voor het begeleiden en ondersteunen van mensen naar werk. Dit maakt het moeilijker om onze wettelijke en maatschappelijke taak te vervullen.

De extra kosten worden uiteindelijk een probleem voor de gemeenten. De gemeenten staan aan de lat om zoveel mogelijk mensen aan de slag te helpen. De kosten daarvan nemen door de voorgestelde wetswijziging toe. Daar waar de bezuiniging geld oplevert voor de Rijksoverheid, kost het de gemeenten dus juist meer en dat in een tijd waarin gemeenten reeks flink gekort worden.

Gezien dit ongewenste (financiële) effect pleit Stroomopwaarts ervoor dat de voorgestelde generieke bezuiniging niet op de werkontwikkelbedrijven zoals Stroomopwaarts wordt verhaald. Dit kan door voor deze bedrijven een uitzonderingspositie te creëren, zoals nu is opgenomen voor kleine bedrijven.