Wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek in verband met het beperken van de compensatieregeling transitievergoeding bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid tot kleine werkgevers

Reactie

Naam Promen (F Rossel)
Plaats Gouda
Datum 18 maart 2025

Vraag1

Geen specifieke vraagstelling. U kunt reageren op alle onderdelen.
De sector werkontwikkelbedrijven (voormalige sociale werkvoorziening) wordt extreem hard geraakt als het voornemen om de transitievergoedingen niet meer te compenseren zou doorgaan. Onze sector heeft voornamelijk mensen in dienst met een arbeidsbeperking. Helaas stroomt deze doelgroep ook vaker uit als gevolg van langdurige arbeidsongeschiktheid dan andere doelgroepen. De fysieke of psychische beperkingen die deze mensen hebben waren vaak ook al de reden dat ze bij ons in dienst kwamen. Dat gaat vaak goed, maar het is niet iedereen gegeven om gezond tot hun 67e te kunnen blijven werken.
In 2024 zijn er uit ons bedrijf (werkontwikkelbedrijf Promen uit Gouda en Capelle) 40 personen om deze reden uit dienst gegaan. De totale som aan transitievergoedingen bedroeg in dat jaar €462.000. Als ik naar de periode 2021-2024 kijk, is de totale schade ruim €1,6 miljoen, en betrof het 137 personen.
Het mag helder zijn dat we dergelijke bedragen niet zelf op kunnen brengen, temeer omdat we al een krimpende organisatie zijn, waarbij de nieuwe doelgroep onvoldoende gesubsidieerd is en meer begeleidingsbehoefte heeft, en de oude doelgroep versneld uitstroomt. We worden door deze maatregel gestraft voor iets juist dat juist beloond zou moeten worden, namelijk mensen aannemen met een arbeidsbeperking.