Wijziging van de Participatiewet en enkele andere wetten in verband met het verbeteren van de regeling voor loonkostensubsidie en enkele andere wijzigingen
Reactie
Naam
|
L Bezemer
|
Plaats
|
Helmond
|
Datum
|
27 maart 2022
|
Vraag1
U kunt reageren op de wetswijziging en de toelichting.
Ik strijd al vanaf januari 2020 tegen de kostendelersnorm. Hoewel ik blij ben met deze wetswijziging had ik gehoopt dat de noodzaak om deze af te schaffen als urgenter zou worden ingeschat.
Als de overheid op dit moment begrijpt dat de kostendelersnorm toepassen op de uitkering van ouders met kinderen vanaf 21 jaar, een grote impact heeft op de financiële situatie en veel leed berokkend in gezinnen, begrijp ik niet hoe je mensen nog langer dan nodig in deze situatie laat zitten.
Als het per 1 januari 2023 pas ingaat, betekent dat nog 9 maanden ellende voor ouders en kinderen.
Ik ben inmiddels al gewend dat alles heel veel tijd kost als het om besluitvorming en wetgeving gaat. Mijn kennis gaat niet zo ver dat ik weet waarom dat nog zo lang moet duren.
Als ik even de vrijheid neem om het enigszins te versimpelen zou ik zeggen dat dit concept wetswijziging maar om 1 cijfer gaat... het veranderen van het getal 21 naar 27. Ik begrijp heus wel dat we dat niet even met een potje typex kunnen regelen maar nog 9 maanden ....!!!
Ik heb begrepen dat de Gemeente Rotterdam er over denkt de kostendelersnorm vanaf 1 juli 2022 af te schaffen, dat lijkt mij een goed streven.
Volgens uw berekeningen zou dat neerkomen op ongeveer 32 miljoen euro voor 2022 in een tijd waarin wel met hogere bedragen wordt geschoven.
Ik kan niet genoeg benadrukken dat er zoveel leed voorkomen zou worden als u dit eerder zou kunnen invoeren. Zeker nu alle kosten voor levensonderhoud zo enorm stijgen.
Ik heb geen document toegevoegd omdat ik al weken geleden een brief heb gestuurd naar Minister Schouten met mijn dossier over de kostendelersnorm, ik hoop dat zij deze gelezen heeft.