Wijziging van de Participatiewet en enkele andere wetten in verband met het verbeteren van de regeling voor loonkostensubsidie en enkele andere wijzigingen
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Utrecht
|
Datum
|
15 april 2022
|
Vraag1
U kunt reageren op de wetswijziging en de toelichting.
Geachte heer, mevrouw,
Voor mensen met een beperking is het belangrijk dat zij uitzicht hebben op een volwaardig inkomen om zoveel mogelijk regie te hebben op hun eigen leven. Het afschaffen van de kostendelersnorm voor mensen tussen de 21 en 27 jaar is een stap in de goede richting.
Wel is het vreemd dat de omvang van de uitkering van de jongere wisselt tussen 43.3% en 50% van de bijstandsnorm. Dit is afhankelijke of de jongvolwassene bij één of bij beide ouders woont. Terwijl de extra uitgaven voor de eigenbijdrage voor de zorg en andere noodzakelijke voorzieningen gelijk blijven. Dit onderscheid maakt deze regeling onnodig complex en is niet rechtvaardig. Wij pleiten ervoor om voor inwonende jongvolwassenen met beperking uit te gaan van een uitkering van minimaal 50% van de bijstandsnorm.
Maar er is meer nodig. Een beperking is helaas blijvend en dus niet leeftijdsgebonden. Hierdoor zijn zij vaak langdurige aangewezen op een (aanvullende) uitkering en mantelzorg van hun ouders/verwanten. Dus ook na hun 27e jaar. Als zij na die leeftijd willen (blijven) samenwonen blijft de kostendelersnorm een probleem. Op basis van het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een handicap dringen wij er daarom op aan om de kostendelersnorm voor mensen met een beperking geheel te laten vervallen.