Besluit geslachtsnaamswijziging nazaten van tot slaaf gemaakten en tijdelijke bekostiging
Consultatie gesloten Recht
In het kort
Dit voorstel bevat nieuwe regels voor het wijzigen van de achternaam. De regels zijn bedoeld voor meerderjarigen (18+) die hun naam willen wijzigen, omdat zij een naam hebben van een voorouder die in het koloniale verleden tot slaaf is gemaakt. Die naam was geen keuze, maar is de voorouder meestal opgelegd. In veel gevallen heeft die naam te maken met de (voormalige) slavenhouder of de plantage waarop de voorouder werkte.
Als iemand van deze regeling gebruik wil maken, hoeft men niet te bewijzen dat de naam afkomstig is van een voorouder die in het koloniale verleden tot slaaf is gemaakt. Het is voldoende dat men (schriftelijk) verklaart dat dat zo is. Het kabinet wil met dit voorstel werken aan het maatschappelijk herstel en de aanpak van de gevolgen van het Nederlandse slavernijverleden. In deze gevallen hoeft voor naamswijziging niet te worden betaald. Hoe lang dat zo blijft is nu nog niet zeker. Na uiterlijk drie jaar wordt bekeken of dat zo blijft.
Een naam die verband houdt met het slavernijverleden kan op verschillende manieren worden gewijzigd. De volgende opties zijn mogelijk:
- de huidige naam veranderen met een aantal letters
- een voor- of achtervoegsel toevoegen
- een heel andere achternaam kiezen. Dat kan een achternaam zijn die:
a. van een ouder of een voorouder is, of
b. nog niet in Nederland voorkomt.
Naamswijziging kan niet plaatsvinden door een naam toe te voegen aan de huidige achternaam. Wat vindt u daarvan? Zijn dit voldoende wijzigingsmogelijkheden?
Reacties op deze consultatie11 openbaar
-
Abudusalamu A Jilili
Reactie geplaatst op: Amsterdam | 17 nov 2023 -
Anoniem
Reactie geplaatst op: Rotterdam | 16 nov 2023 -
Anoniem
Reactie geplaatst op: Bussum | 16 nov 2023