Wetsvoorstel tot wijziging omgevingswaarde stikstofdepositie 2030 en vergunningplicht o.a. intern salderen

Reactie

Naam Burgerinitiatief Behoud Ons Polderlandschap (BOP BehoudOnsPolderlandschap)
Plaats Zegveld
Datum 21 maart 2023

Vraag1

U kunt tot en met 23 maart 2023 via deze website reageren op alle onderdelen van de wettekst en de memorie van toelichting.

Ook kunt u reageren op bijgevoegde notitie over de ijkmomenten. Zoals hiervoor vermeld wordt op de ijkmomenten in 2025 en 2028 conform Remkes bezien of er dwingende inhoudelijke redenen zijn om ‘iets meer tijd te nemen’ voor het halen van die aangescherpte omgevingswaarde. Zo ja, dan kan de termijn waarop moet zijn voldaan aan die omgevingswaarde worden verlengd. Bijgevoegde notitie bespreekt twee varianten om zo’n verlenging te regelen: met een wetswijziging (variant 1) of bij algemene maatregel van bestuur (amvb) (variant 2).
Het is heel onverstandig om de wettelijke stikstofdoelstelling te versnellen van 2035 naar 2030. De ambities zijn al groot. Ook zonder het vervroegen van de deadline. Ik ben dus tegen dit wetsvoorstel.

In algemene zin pleit ik voor:
• Ga voor kwaliteit in plaats van snelheid;
• Focus niet alleen op de ‘groene’ stikstof van de agrarische sector, maar kijk juist naar de ‘grijze’ stikstof van o.a. de luchtvaart, industrie en transport.

Als het dan toch over de agrarische sector gaat:
• De agrarische sector is niet alleen van groot belang voor onze voedselvoorziening, maar is ook beeldbepalend in ons karakteristieke landschap;
• Boeren beheren nu grotendeels de N2000 gebieden, zij zijn nodig voor dit landschapsbeheer.
• Stimuleer innovatie en maak gebruik van de technologie. Daar zijn we in Nederland goed in!

Een forse reductie van de stikstof richting 2035 kan, maar de politieke wil om dat via innovatie te bereiken ontbreekt. Is hier soms een andere politieke agenda…?
• Maak gebruik van natuurlijke stoppers, i.p.v. kostbare uitkoop van gezonde ondernemers die belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening en het beheer van ons waardevolle polderlandschap;
• Schaf de KDW af, en kijk naar de echte staat van de natuur.

Tot slot:
Meten is weten! Er is bijvoorbeeld uit recent onderzoek gebleken dat het goed gaat met de natuur rondom het N2000-gebied van de Nieuwkoopse Plassen. Toch moeten de boeren hier weg… Onbegrijpelijk! Op deze manier verliest u al het resterende draagvlak voor uw beleid. Als de recente verkiezingsuitslag iets duidelijk maakt, is het wel dat er een grote kloof is tussen de praktijk en de politieke (wens)werkelijkheid. Het naar voren halen van de doelstelling van 2035 naar 2030 vergroot deze kloof.

Uw grootste opgave is niet het versnellen van de wettelijke stikstofdoelstelling, maar het dichten van de kloof naar de inwoners. Gebruik uw boerenverstand: het terugtrekken van voorliggend wetvoorstel kan een goede eerste stap zijn.