Wetsvoorstel tot wijziging omgevingswaarde stikstofdepositie 2030 en vergunningplicht o.a. intern salderen

Reactie

Naam Dhr J Boere
Plaats Kamerik
Datum 22 maart 2023

Vraag1

U kunt tot en met 23 maart 2023 via deze website reageren op alle onderdelen van de wettekst en de memorie van toelichting.

Ook kunt u reageren op bijgevoegde notitie over de ijkmomenten. Zoals hiervoor vermeld wordt op de ijkmomenten in 2025 en 2028 conform Remkes bezien of er dwingende inhoudelijke redenen zijn om ‘iets meer tijd te nemen’ voor het halen van die aangescherpte omgevingswaarde. Zo ja, dan kan de termijn waarop moet zijn voldaan aan die omgevingswaarde worden verlengd. Bijgevoegde notitie bespreekt twee varianten om zo’n verlenging te regelen: met een wetswijziging (variant 1) of bij algemene maatregel van bestuur (amvb) (variant 2).
Bij deze maak ik bezwaar op dit wetsvoorstel omdat deze al achterhaald is en dit NIET of bijna niet bijdraagt aan de opgave die er ligt en dat is namelijk natuurinstandhouding en natuurherstel waar nodig is. Dit zijn uitspraken die door deskundigen maar ook organisaties als PBL onderschreven worden. De KDW moet niet lijdend zijn om te bepalen of de natuur op orde is. Als voorbeeld een N2K gebied bij ons in de regio de Nieuwkoopse Plassen waar de stikstofgevoelige Habitat de zogenaamde Rietmosveen met een KDW van 714 mol niet zou kunnen gedijen bij een achtergrond depositie van 1100 mol. De werkelijkheid is dat het areaal Rietmosveen de laatste 10 jaar uitgebreid is met een oppervlakte van 400000 m2. Waar deze wet wel voor kan zorgen is dat Nederland nog meer op slot kan komen te staan vanaf 2030 omdat er op papier niet aan een doelstelling wordt voldaan. Advies: zet deze wet niet door want het is een papieren onbenul die er ook nog maar eens voor zorgt beleid en werkelijkheid verder uit elkaar komen te staan en zoals Remkers aangeeft de Kloof tussen politiek en praktijk vergroot. Ga aan de slag in het veld, daar is de natuur gebaat bij en betrek boeren en burgers bij de gebiedsprocessen om samen de belangrijke en realistische natuur instant te houden. En STOP met wetgeving te maken die voor polarisatie en hakken in het zand zorgt.