Wetsvoorstel tot wijziging omgevingswaarde stikstofdepositie 2030 en vergunningplicht o.a. intern salderen

Reactie

Naam Natuur & Milieu (Mr A de Vries)
Plaats Utrecht
Datum 23 maart 2023

Vraag1

U kunt tot en met 23 maart 2023 via deze website reageren op alle onderdelen van de wettekst en de memorie van toelichting.

Ook kunt u reageren op bijgevoegde notitie over de ijkmomenten. Zoals hiervoor vermeld wordt op de ijkmomenten in 2025 en 2028 conform Remkes bezien of er dwingende inhoudelijke redenen zijn om ‘iets meer tijd te nemen’ voor het halen van die aangescherpte omgevingswaarde. Zo ja, dan kan de termijn waarop moet zijn voldaan aan die omgevingswaarde worden verlengd. Bijgevoegde notitie bespreekt twee varianten om zo’n verlenging te regelen: met een wetswijziging (variant 1) of bij algemene maatregel van bestuur (amvb) (variant 2).
Als natuurorganisaties zijn wij positief over het naar voren halen van het 2035-doel, om 74% van het Natura 2000 areaal onder de kritische depositiewaarde (KDW) te brengen, naar 2030. Daarnaast zijn wij positief over het herintroduceren van een vergunningplicht voor o.a. activiteiten waarbij gebruikt gemaakt wordt voor intern salderen. Hierdoor kunnen provincies intern salderen met latente stikstofruime (ongebruikte ruimte in vergunningen) uitsluiten in provinciale beleidsregels.

We hebben echter ook een paar kritische kanttekeningen bij het huidige wetsvoorstel. Het gaat daarbij om het risico op ‘cherry picking’ waarbij de aandacht vooral gaat naar Natura 2000-gebieden die gemakkelijk onder de KDW te brengen zijn, het introduceren van de mogelijkheid om de KDW los te laten in omgevingswaarden na 2030, het introduceren van de mogelijkheid om de doelen naar beneden bij te stellen en het gebrek aan duidelijke rijksregels over salderen met latente en zogeheten slapende stikstofruimte.

In de bijgevoegde brief lichten wij deze punten verder toe.

Bijlage