Wetsvoorstel tot wijziging omgevingswaarde stikstofdepositie 2030 en vergunningplicht o.a. intern salderen
Reactie
Naam | Stichting Nederlands Centrum voor de Ontwikkeling van de Kringloopprecisiebemesting (Voorzitter Stichting NCOK H. Bartlema) |
---|---|
Plaats | Bennekom |
Datum | 23 februari 2023 |
Vraag1
U kunt tot en met 23 maart 2023 via deze website reageren op alle onderdelen van de wettekst en de memorie van toelichting.Ook kunt u reageren op bijgevoegde notitie over de ijkmomenten. Zoals hiervoor vermeld wordt op de ijkmomenten in 2025 en 2028 conform Remkes bezien of er dwingende inhoudelijke redenen zijn om ‘iets meer tijd te nemen’ voor het halen van die aangescherpte omgevingswaarde. Zo ja, dan kan de termijn waarop moet zijn voldaan aan die omgevingswaarde worden verlengd. Bijgevoegde notitie bespreekt twee varianten om zo’n verlenging te regelen: met een wetswijziging (variant 1) of bij algemene maatregel van bestuur (amvb) (variant 2).
Stichting Nederlands Centrum voor de Ontwikkeling van Kringloopprecisiebemesting en Vereniging Agrivaknet stellen voor in het wetsvoorstel voor wijziging van de Omgevingswetl onder H het onderdeel b als volgt te redigeren :
"wijzigen, niet zijnde een activiteit als bedoeld onder a, van voor de stoffenbalans bepalende kenmerken van een rechtmatige activiteit die stikstofemissie naar de lucht kan veroorzaken".
Motivatie :
1 Op pagina 4 van de Memorie van Toelichting, aan het einde van hoofdstuk 2.2 staat : “Het kabinet omarmt de denklijnen en aanbevelingen van het rapport van Remkes en gaat zo snel mogelijk over tot realisatie daarvan.” Verwacht mag dus worden, dat spoedig de Stoffenbalans genoemd onder punt 11 van het advies “Wat wel kan “, in gevoerd zal worden. Daarop vooruitlopend verdient de STOFFENBALANS een strategische positie in de Omgevingswet, door middel van de hierbij voorgestelde tekstredactie.
2 De wetswijziging heeft tot primair doel reductie van de stikstofemissie naar de lucht, zoals bijvoorbeeld af te leiden is uit de volgende tekst op pagina 29 van de Memorie van Toelichting : “De in artikel 2.15a vastgestelde omgevingswaarde voor 2025 blijft ongewijzigd: in 2025 mag conform de wettelijke verplichting 40% van het voor stikstof gevoelige areaal in Natura 2000- gebieden geen overschrijding van de kritische depositiewaarde hebben. Dit vraagt op basis van huidige inzichten landelijk gemiddeld een emissiereductie van 10 tot 15%.“ Daarom is “depositie” vervangen door “emissie” in de hierbij voorgestelde tekstredactie. www.smartfertilization.org en www.agrivaknet.nl