Wetsvoorstel tot wijziging omgevingswaarde stikstofdepositie 2030 en vergunningplicht o.a. intern salderen

Reactie

Naam J Bisschop
Plaats Utrecht
Datum 18 maart 2023

Vraag1

U kunt tot en met 23 maart 2023 via deze website reageren op alle onderdelen van de wettekst en de memorie van toelichting.

Ook kunt u reageren op bijgevoegde notitie over de ijkmomenten. Zoals hiervoor vermeld wordt op de ijkmomenten in 2025 en 2028 conform Remkes bezien of er dwingende inhoudelijke redenen zijn om ‘iets meer tijd te nemen’ voor het halen van die aangescherpte omgevingswaarde. Zo ja, dan kan de termijn waarop moet zijn voldaan aan die omgevingswaarde worden verlengd. Bijgevoegde notitie bespreekt twee varianten om zo’n verlenging te regelen: met een wetswijziging (variant 1) of bij algemene maatregel van bestuur (amvb) (variant 2).
Beste Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,
Dank voor het voorstel en goed dat u komt met een voorstel, een poging om dit in bewegen te krijgen. Desondanks zou ik graag zien dat dit voorstel afgezwakt wordt. Het lijkt mij onverstandig vast te houden aan strakke richtlijnen voor stikstof reductie. In een ideale wereld zou je stikstof uitstoot snel naar beneden willen brengen. Maar politiek is nu eenmaal een belangenafweging: met name de bouw van huizen en in mindere mate het voortbestaan van het boerenbedrijf zou ik als hoger belang aanmerken dan het optimaal conserveren van stukken natuur. In een ideale wereld conserveer en verbeter je de vrije natuur. Maar volgens mij is het rechtvaardiger iedere Nederlander uitzicht te geven op een (betaalbare) woning dan iedere Nederlander te laten leven in een land met optimaal geconserveerde natuur. Daarnaast valt of staat de complete natuur niet op basis van het wel of niet overschrijden van de stikstof deposito waarde, het is slechts een van de vele factoren (andere gassen, droogte, etc.). Mijns inziens zou het rechtvaardiger zijn het wetsvoorstel in te trekken.