Wijziging Regeling inburgering 2021
Reactie
Naam
|
Gemeente Utrecht (Team Inburgering)
|
Plaats
|
Utrecht
|
Datum
|
4 april 2025
|
Vraag1
Geen specifieke vraagstelling. U kunt reageren op alle onderdelen.
Gebrek aan kinderopvang
Veel inburgeraars moeten lang wachten op een beschikbare plek in de kinderopvang. Dit vormt een belemmering voor het volgen van taallessen of andere onderdelen van het inburgeringstraject. Het is daarom wenselijk om kinderopvangtekort expliciet als verlengingsgrond op te nemen.
Verlengingsgronden langdurige ziekte en BIO
De gronden langdurige ziekte en BIO gelden niet langer cumulatief. Dit betekent dat ze afzonderlijk voldoende zijn voor verlenging. Deze ontwikkeling wordt als positief gezien.
Werkende inburgeringsplichtigen
De huidige norm van 32 uur werken per week wordt als relatief hoog ervaren. Een verlaging naar 16 tot 24 uur zou beter aansluiten bij de praktijk. Veel inburgeraars hebben bovendien geen vaste werktijden, wat het vinden van een flexibele taalaanbieder bemoeilijkt. Dit maakt het voor de uitvoering lastig om passend advies te geven: moet iemand doorgaan met werken of minder gaan werken om met taallessen te starten?
Examens
Inburgeraars lopen regelmatig tegen lange wachttijden aan bij het inplannen van examens. Deze vertraging kan leiden tot het overschrijden van termijnen. Het is daarom wenselijk dat ook examengerelateerde wachttijden als verlengingsgrond worden erkend.
Gezinsmigranten
Sommige gezinsmigranten hebben geen toegang tot passend taalaanbod. In tegenstelling tot asielstatushouders, voor wie de gemeente verantwoordelijk is, moeten gezinsmigranten zelf hun aanbod inkopen. Als zij geen lessen kunnen volgen door bijvoorbeeld wachtlijsten, het ontbreken van een docent, of verlies van het Blik op Werk-keurmerk, kan in de huidige praktijk verlenging worden aangevraagd.
Er is echter onduidelijkheid over de bewijslast die hierbij geldt. Soms wordt een verzoek afgewezen met het argument dat de gezinsmigrant zich bij een andere school had kunnen aanmelden. In theorie kunnen gezinsmigranten inderdaad bij meerdere aanbieders terecht, maar in de praktijk is dat niet altijd haalbaar.
Er is dan ook behoefte aan duidelijkheid over de voorwaarden en de bewijslast bij deze verlengingsgrond voor gezinsmigranten.