Wijziging RWN herkrijging en verlies Nederlanderschap na langdurig verblijf buiten Koninkrijk en EU
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Enschede
|
Datum
|
30 maart 2023
|
Vraag1
U kunt op het gehele wetsvoorstel en de toelichting reageren.
Dit wetsvoorstel is onvoldoende voor een moderne samenleving. Heel veel reacties hier hebben al samengevat wat ik zou willen zeggen, dus dat ga ik niet herhalen, ik zal even een economisch voorbeeld schetsen:
Ik ben kennismigrant. De Nederlandse overheid heeft mijn bachelor studie, mijn master studie en mijn promotieonderzoek betaald. Volgens [1] kostte ik de overheid ongeveer 15,000 euro per jaar.
Een driejarige bachelor en tweejarige master zijn dus al 75,000 euro aan kosten voor mijn studie. En nee, ik studeerde niet helemaal nominaal af. Verder kreeg ik ook studiefinanciering. Het promotieonderzoek werd ook door de overheid betaald en kostte ongeveer 300,000.
Ik schat de totale kosten (inclusieve belasting voordelen en toeslagen etc.) op ongeveer 500,000 euro.
De Nederlandse overheid heeft dus een half miljoen in me geïnvesteerd en ik heb een heel specialistische opleiding mogen genieten. Mijn doel is het ook om voor een bepaalde tak binnen deze overheid te werken, echter mag dat zonder de Nederlandse nationaliteit niet. Nu moet ik kiezen tussen:
Nederlanderschap aanvragen, mijn oude nationaliteit kwijt raken en misschien alsnog tijdens de sollicitatieprocedure afgewezen worden of niet voor de overheid kunnen werken.
Dit wetsvoorstel is zo kortzichtig, dat de "BV Nederland" grondig hun langetermijnvisie opnieuw moet evalueren.
[1] https://nos.nl/op3/artikel/2231809-wat-kost-een-internationale-student-en-met-hoeveel-zijn-ze