Uitgifte landelijke commerciële radiovergunningen

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Eelde
Datum 3 januari 2023

Vraag1

Kunt u instemmen met de voorgenomen wijzigingen van het Nationaal Frequentieplan 2014, ervan uitgaande dat de landelijke commerciële radiovergunningen opnieuw uitgegeven gaan worden?
Ja, indien het ministerie in de uitvoering rekening houdt met haalbaarheid van de kleinere partijen. FM moet in overheidsbeleid een aflopende zaak zijn en niet voor de hoogste prijs geveild worden. Een basispakket van noodzakelijke frequenties dus, na 2035, en nu een stap daarnaartoe: een ruim aanbod, inclusief nieuwe spelers, en volle support voor DAB+, zeker in gebieden met mindere ontvangst.
Een veiling voor de hoogste bieder doet de diversiteit van het radiolandschap geen goed. Zie de meest beluisterde zenders; het format vind ik behoorlijk gelijke, achterhaalde hitradio voor 30+. Spotify data over NL zijn niet vergelijkbaar.
Ik predik zeker geen kavelclausulering, maar gun ook kleine partijen als BNR en Kink een FM frequentie, omdat hun groeipotentieel er zeker is. Dat zou vanuit FM in DAB moeten worden verlengd en vergroot. Laat de prijs niet beperken wat de markt in veelzijdigheid kan bieden. De veelzijdigheid van de Nederlandse muziekmarkt is altijd een reden geweest voor internationale labels om muziek eerst hier uit te testen, voor de rest van Europa. Deze muziekpoort van Europa is om te koesteren, ook in de uitfaserende ether.