Wijzigingsbesluit financiële markten 2013
Reactie
Naam
|
Enkwest Opleiding & Advies B.V. (J.A. Wielink)
|
Plaats
|
Apeldoorn
|
Datum
|
10 mei 2012
|
Vraag1
Wat vindt u van de voorgenomen wijzigingen in onderliggend Wijzigingsbesluit financiële markten 2013 en van de Regeling eed of belofte financiële sector?
Een paar zaken zijn onduidelijk.
1. Welke Inkomensverzekeringen vallen onder het provisieverbod. De intentie is om dit alleen voor AOV voor ondernemers te laten gelden, zoals het nu beschreven staat gaat het veel verder. Namelijk alle inkomensverzekeringen (dus ook de collectieve voor werkgever/werknemer). Behoudens dan weer de wettelijk verplichte (en strikt juridisch; er is er geen een echt verplicht).
2. in het verlengde hiervan: voor welke Inkomensverzekeringen geldt dan de eis van het Dienstverleningsdocument? Alle inkomensverzekeringen of ook alleen weer de AOV (ofwel, de verzekeringen die vallen onder het provisieverbod)?
3. Waarom valt de (collectieve) ongevallenverzekering buiten de regeling van Inkomensverzekeringen? In de branche wordt deze verzekering veel door inkomensadviseurs meegenomen in het advies. Er bestaan ook ongevallen-AOV's. En ook de rechter ziet een ongevallenverzekering als een verzekering ter dekking van inkomenscompensatie bij aansprakelijkheid.
4. Waarom wordt er enkel gesproken over inkomensverzekeringen die een 'schadeverzekering' zijn? Er zijn ook inkomensverzekeringen die een 'sommenverzekering' zijn.
5. Wat is precies de werking van de overgangstermijn van vakbekwaamheid? Voorbeeld: een werknemer die nu onder het bedrijfsvoeringsmodel valt maar geen eigen diploma's heeft. Deze wil na 1-1-2013 verder met advisering Inkomensverzekeringen. Vanaf welk moment moet deze persoon een eigen diploma hebben? Het betreft hier geen situatie dat er een vergunning wordt aangevraagd, want het bedrijf waar deze persoon werkt, heeft de vergunning.