Besluit beroepskrachten ve in opleiding en interactief voorlezen
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Heerenveen
|
Datum
|
14 maart 2025
|
Vraag1
Wilt u reageren op de wijziging van het Besluit kwaliteit basisvoorwaarden ve? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Algemene reactie is dat we vrij enthousiast zijn over het doorvoeren van BBL'ers formatief inzetten op VE groepen. Dit vergroot kansen voor zowel medewerkers en kinderen. Echter, zijn we wel huiverig voor de extra administratieve last die hierbij komt kijken. Het is prettig dat de taaleis aangepast wordt, maar dat er in plaats van lezen weer iets anders bedacht wordt geeft een organisatie veel meer administratieve last.
Vraag2
Welke kansen bieden deze wijzigingen u?
Het biedt zowel kansen voor VE groepen als voor medewerkers. Het geeft organisaties de kans om medewerkers makkelijker te binden als BBL studenten, omdat er simpelweg meer mogelijkheden zijn. Daarnaast vergroot het de kwaliteit omdat BBL studenten ook ervaring opdoen bij VE groepen.
Vraag3
Welke knelpunten voorziet u in de uitvoering?
Wij zien vanuit onze organisatie vooral knelpunten aangaande de administratieve last. Het brengt een aantal vragen namelijk:
- Gaat de wijziging alleen over VE beroepskrachten?
- Welke eisen aan de inhoud van de scholing? Waar moet de scholing behaald zijn, of maakt dat niet uit?
- Vanaf welke datum gaat het gelden? Niet met terugwerkende kracht? Dus als je nu voldoet aan lezen, blijf je voldoen? Of moet interactief voorlezen erbij worden gehaald? Komt er dus ook een overgangsregeling?
- Eisen qua cijfers/cijfercombinaties? Of is afgetekend met ‘voldoende of aanwezig’ genoeg (welk niveau is vereist).
- Interactief voorlezen (cursussen die nu al gegeven worden) vanuit bibliotheek ook geldig?
- Certificaten behaald in het verleden, ook geldig?