wijzigingsregeling URM en UGM
Reactie
Naam
|
Zaerums Bio-Ei B.V./Zaerums Scharrel-Ei B.V. (P Bussemakers)
|
Plaats
|
Sevenum
|
Datum
|
25 oktober 2018
|
Vraag1
Op alle onderdelen van de ontwerpregeling en toelichting kan een reactie worden gegeven.
Geachte overheid,
Ik maak bezwaar tegen de mogelijkheid van afroming van pluimveerechten bij overschrijding van het fosfaatplofond.
De pluimveerechten (fosfaatrechten) zijn destijds in het leven geroepen vanwege een mestoverschot destijds. Deze zouden er af gaan als het probleem van mestoverschot weg was. In mijn optiek is er binnen de pluimveehouderij al helemaal geen sprake meer van een mestoverschot, aangezien deze sector voortvarend te werk is gegaan met het verwerken, exporteren en verbranden van mest. Er komt dus maar weinig pluimveemest op de nederlandse bodem, waardoor deze sector niet bijdraagt aan eventuele verhogingen in het (grond)water. Om te voldoen aan de Nederlandse wetgeving de afgelopen jaren hebben pluimveehouders niet alleen moeten investeren in milieumaatregelen en dierwelzijnsmaatregelen, maar ook dus in pluimveerechten via koop van rechten of leasen van rechten. De pluimveesector heeft haar bijdrage meer dan genoeg geleverd. Zoveel dat in 2015 de pluimveerechten afgeschaft hadden kunnen en moeten worden.
Mochten de pluimveerechten er blijven (wat U toch van plan bent schijnbaar) en er een LANDELIJKE sectorplafond komt, kunnen de gebieden Zuid, Oost en Overig samengevoegd worden. Verder moeten de stoppers de rechten binnen een korte tijd van de hand doen, zodat deze op markt terechtkomen.
Kort samengevat: pluimveesector zorgt NIET voor te hoge normen in nederlandse bodem/water en wordt voor gevoerde inspanning niet beloond maar afgestraft, met als toppunt het plan voor afroming van pluimveerechten.
Belonen hoeft niet, maar wel graag het NAKOMEN van destijds gedane toezeggingen.
Met Vriendelijke Groet,
Paul Bussemakers
Zaerums Bio-Ei B.V.
en
Zaerums Scharrel-Ei B.V.