Wijziging van de Subsidieregeling praktijkleren in de derde leerweg

Reactie

Naam Mbo KIKI en KIKI Training & Coaching (H.J. Baars - Lindner)
Plaats Bunschoten
Datum 19 maart 2024

Vraag1

U kunt reageren op alle onderdelen.
Goedemiddag,

Fijn dat de subsidie Praktijkleren in de derde leerweg weer terugkomt. We hebben als derde leerweg aanbieder een aantal vragen vanuit onszelf en onze branche (kinderopvang en gastouderopvang).

- doordat steeds vaker beide ouders werken, is er veel vraag naar passende kinderopvang. Gastouders bieden voor veel ouders de oplossing i.v.m flexibiliteit en kleinschaligheid. Het zou erg fijn zijn als er meer gastouder komen in Nederland, dit aantal is de afgelopen jaren sterk afgenomen door steeds meer begrijpelijke opleidingseisen. Deze subsidie is erg fijn voor zij-instromers in de gastouderopvang. Op welke manier kunnen zij gebruik maken van deze subsidie? Zij volgen eend derde leerweg opleiding (HZW-2), hebben een POK en lopen stage bij een erkend leerbedrijf bij het SBB (een gastouder die erkend is). Mag deze gastouder de subsidie aanvragen of het gastouderbureau die bemiddelt?
- veel studenten hebben door de onzekerheid van de subsidie gewacht om zich aan te melden voor een opleiding, nu de subsidie eraan komt kunnen wij studenten juist informeren. Als studenten in mei of september 2024 gaan starten, kan de praktijklegerplaats dan in november als subsidie aanvragen halverwege de opleiding of pas volgend jaar november na afloop van de opleiding? Ook deelnemers aan het Ontwikkelpad zullen nog niet allemaal zijn afgerond in november en moeten dan de praktijkleerplaatsen een jaar wachten met de subsidie aanvraag?
- mag een student wanneer zij eest niveau 2 volgt, een jaar later nogmaals subsidie aanvragen voor niveau 3?
- in het Ontwikkelpad zitten verschillende onderdelen. tijdens het volgen van het Ontwikkelpad en indien nodig voortraject loopt de student al stage en heeft zij een POK, deze hoort dat alleen bij diverse onderdelen. Kunnen de weken geregistreerd in deze hele periode met een max van 40 weken in de 52 weken worden ingediend voor de subsidie?

alvast bedankt voor uw reactie en het meenemen van deze vragen in het vaststellen van de subsidie.

Hester Baars
Oprichtster Mbo KIKI en KIKI Training & Coaching