Wijziging Uitvoeringsregeling instructie waardebepaling Wet waardering onroerende zaken

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Breda
Datum 10 april 2025

Vraag1

Hoofdvraag
Wat vindt u van de wijze waarop de twee maatregelen zijn uitgewerkt in de wijzigingsregeling?
Ik zou er aan toe willen voegen dat de opbouw van de Woz waarde bij referentieobjecten eveneens moeten passen bij jouw woning als die hiermee vergeleken wordt. Gebeurt dat niet dan zie ik dat als willekeur of een wanprestatie.
En om die reden snap ik dat er veel geld verloren gaat door bezwaarprocedures maar die worden door het huidige systeem (of willekeur) veroorzaakt.

Op dit moment gaan er miljoenen verloren aan overheidskosten in de bezwaarprocedures. Zowel aan ambtenaren als aan claims. Ik heb dit jaar helaas om de hierboven genoemde reden bezwaar aangetekend. Er wordt met nadruk gevraagd om eerst telefonisch contact op te nemen. Dat snap ik want dat werkt sneller. Maar als je standaard geen gelijk krijgt dan heeft bellen geen zin want dan moet er toegegeven worden dat er onvoorzichtig is gehandeld.

Wat mij betreft gaat de gehele procedure op de schop.

Vraag2

Naast bovenstaande hoofdvraag kunt u hieronder enkele specifieke vragen vinden over het gemoderniseerde taxatieverslag.

Onderbouwing van de waardering
1. In hoeverre vindt u dat met dit taxatieverslag recht wordt gedaan aan de motivering van de individuele afwijking ten opzichte van de relevante marktgegevens? (Artikel 6 Uitvoeringsbesluit onderbouwing en uitvoering waardebepaling Wet waardering onroerende zaken)?
2. Hoe kijkt u er tegenaan om de staat van de kenmerken van de onderbouwingen/referentieobjecten op transactiedatum te tonen i.p.v. op de waardepeildatum? Na aankoop kunnen de kenmerken wijzen, waardoor op waardepeildatum de kenmerken anders kunnen zijn.
3. Indien het voor een gemeente niet mogelijk is om meerdere onderbouwingen/referentieobjecten te tonen, waar gaat dan uw voorkeur naar uit:
a. Het tonen van alleen de geschikte onderbouwing, omdat het de koopprijs van de onderbouwing toont;
b. Een aanvulling door het tonen van onderbouwingen met de WOZ-waarde. Deze zijn niet geschikt als onderbouwing omdat er geen koopprijs bekend is, maar kunnen mogelijk een indicatie geven.

Beoordeling secundaire objectkenmerken
4. Dit zijn de kenmerken die in principe niet rekenkundig meetbaar zijn, zoals kwaliteit, onderhoud, uitstraling, doelmatigheid voorzieningen en ligging (de KOUDVL-factoren). Deze worden op het taxatieverslag weergegeven met een beoordeling.
Welke weergave van de beoordeling geeft naar uw mening de meeste informatie over de beoordeling van de secundaire objectkenmerken? Zie het document 'voorbeelden beoordeling secundaire objectkenmerken', te vinden onder 'relevante documenten'.

Duurzaamheid
5. De wijze waarop op dit moment waardebepalende energie- en duurzaamheidselementen zijn meegenomen in de waardering zijn niet te voegen in een energielabel. In hoeverre bent u van mening dat een energielabel op dit moment van toegevoegde waarde is om te tonen op een taxatieverslag?

Woningen in aanbouw
6. Voor woningen in aanbouw wordt een ander waarderingsvoorschrift gebruikt dan voor bestaande woningen, namelijk de gecorrigeerde vervangingswaarde ten opzichte van de marktwaarde. Dat kan leiden tot verschillende taxatieverslagen. Het is de bedoeling dat het gemoderniseerde taxatieverslag gebruikt wordt voor zowel woningen die gereed zijn, als voor woningen die in aanbouw zijn. Hoe kijkt u hier tegenaan?
1. Veelal niet. In mijn gemeente is in 2023 sprake geweest van een waardedaling in woningen van 7,1% maar men presteert het om mij 3 tot 4% verhoging "toe te kennen". U snapt dat ik dat niet snap.
2. Niet zo relevant
3. B
4. Ik vind die kenmerken dubieus om bij een waardebepaling te betrekken.
5. Niet. Zelf aangebrachte voorzieningen zijn zelf betaald, van waarde als het gaat om verkoopprijzen, maar het is zeer slecht om daar als overheid ook nog een graantje van mee te pikken.
6. Woningen in aanbouw moet je niet meenemen in waardebepalingen, maar pas vanaf bewoningsdatum.,