Wijziging Uitvoeringsregeling instructie waardebepaling Wet waardering onroerende zaken

Reactie

Naam Belastingsamenwerking West-Brabant (A.P.J. van Poppel)
Plaats Etten-Leur
Datum 10 april 2025

Vraag1

Hoofdvraag
Wat vindt u van de wijze waarop de twee maatregelen zijn uitgewerkt in de wijzigingsregeling?
Allereerst complimenteer ik jullie met de voorgestelde wijzigingen in het taxatieverslag. Met name het gebruik van sterren om de KOUDV te visualiseren vind ik een sterke verbetering in de presentatie. Het maakt de kwaliteitsoordelen in één oogopslag duidelijk en het feit dat deze alleen voor de woning worden weergegeven voorkomt verwarring.

Wel heb ik nog enkele aandachtspunten en suggesties ter overweging:

1. Onderdeelwaarden
Ik zou er een groot voorstander van zijn om niet de waarde per afzonderlijk onderdeel (serre, dakkapel, overkapping etc.) te tonen. Dit kan onnodig leiden tot discussies over relatief kleine onderdelen, terwijl het in de waardering vooral draait om de samenhang en het totaalbeeld.

Mijn voorkeur gaat uit naar een meer geaggregeerde weergave, bijvoorbeeld:

- Waarde woning
- Waarde bijgebouwen (totaal)
- Waarde grond (totaal)
- Correctieposten (totaal) — zoals voor waterverdedigingswerken, erfdienstbaarheden, instandhoudingsfactoren, etc.

2. Dynamisch aantal onderbouwingen
Ik zou graag zien dat het aantal referentieobjecten (onderbouwingen) dynamisch kan worden weergegeven. In sommige situaties zijn 3 referenties passend, in andere situaties kan 1 goede referentie al voldoende zijn. Maak dit afhankelijk van de taxatiestrategie of specifieke casus.

3. Situatie referentieobjecten
Belangrijk vind ik dat zowel de primaire als secundaire objectkenmerken van de referentieobjecten worden weergegeven zoals deze waren ten tijde van de verkoop. Dit maakt het voor belanghebbenden controleerbaar en geeft de mogelijkheid om de verkoopprijs terug te rekenen naar een vierkantemeterprijs (voor bijvoorbeeld vergelijkingen of indexaties).

Daarnaast is het wenselijk dat de actuele situatie van het te taxeren object ook helder wordt weergegeven. Daarmee wordt inzichtelijk of verschillen in kenmerken tussen referentie en getaxeerd object toe te rekenen zijn aan de waardeontwikkeling sinds de verkoop, of aan verschillen in kenmerken.

Voor vergelijk van WOZ-waarden is namelijk een ander medium beschikbaar: WOZ-waardeloket. Het taxatieverslag moet het gevoel versterken dat de waarde is opgebouwd uit de getoonde referenties en dat met onderlinge verschillen rekening is gehouden. Ook het vermelden van de vorige WOZ-waarde is niet relevant, want in antwoorden geven we vaak aan dat de waarde onafhankelijk van het jaar ervoor wordt vastgesteld. Wat we uitdragen moet overeenkomen met de wet, de voorschriften en jurisprudentie.