Wijziging van de Arbeidsomstandighedenregeling in verband met een nieuwe opzet van de aanvullende risico-inventarisatie en -evaluatie inzake risico’s zware ongevallen met gevaarlijke stoffen
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Geertruidenberg
|
Datum
|
5 oktober 2022
|
Vraag1
U kunt reageren op alle onderdelen.
Consultatie reactie namens RWE Generation NL – Preventiemedewerker V&G – met 5 potentiële ARIE locaties
Geachte overheid,
De nieuwe ARIE-regeling zoals deze definitieve versie nu voorlicht ter consultatie heeft veel impact voor bedrijven met veel huidcorrosieve stoffen die voorheen nog niet onder ARIE noch onder BRZO vielen. De hoeveelheid werk en kennis/kunde die daarbij gevraagd worden sterk onderschat. Ons bedrijf heeft veel zaken al op orde dankzij een ISO45001 certificering en heeft de scenario’s reeds in andere documenten staan. Het lijkt daarmee vooral op een papieren oefening om alles op andere wijze dubbel te presenteren aan de overheid.
Punt 1. Ingangsdatum. Zoals wij het op blz 3 lezen moeten we per 1 jan 2023 alles qua beleid en VBS al gereed en op orde hebben (2, 2a en 2c zoals het er nu staat). Dat is niet erg redelijk als de finale publicatie vroegst pas 1 dec is. Kan dit wat later? Of nog eenvoudiger, net als de rest op eind 2023 worden gezet? Wordt het document ook simpeler en duidelijker van.
Punt 2. Uw bedrijf / locatie / inrichting is ARIE plichtig. Uw tekst “bedrijf of inrichting” is onduidelijk (blz.15). “In huis” is ook onduidelijk. Kan het wellicht “locatie” of “adres” worden, zowel voor optellen als voor wel/niet ARIE-plichtig?
Voor wanneer verwacht de Arbeidsinspectie onze meldingen van ARIE-drempelwaarde overschreden + ARIE-plichtig? Moet dit per locatie (graag specificeren)?
Punt 3. Grens met reguliere RI&E. Deze ARIE moet tussen BRZO en normale RIE inzitten, maar trekt geen grens aan onderkant. Als we ARIE-plichtig worden, missen we duidelijkheid vanaf waar de grens ligt voor kleine hoeveelheden die geen apart ARIE “scenario” behoeven, zoals bleekloog in het toilet of een fles zuur in het lab. Dit staat al in een gewone RI&E en voldoet wat ons betreft. Zie punt 4.
Bijlage