Wijziging van de Arbeidsomstandighedenregeling in verband met een nieuwe opzet van de aanvullende risico-inventarisatie en -evaluatie inzake risico’s zware ongevallen met gevaarlijke stoffen

Reactie

Naam Twence BV (ing. R.H. Schutte)
Plaats Hengelo
Datum 4 oktober 2022

Vraag1

U kunt reageren op alle onderdelen.
De ARIE-regeling zoals nu ter wijziging voorligt, verplicht bedrijven tot het uitvoeren van extra maatregelen zoals het instellen van een veiligheidsbeheerssysteem (VBS) in gevallen waar de aard en hoeveelheid van gevaarlijke stoffen daartoe aanleiding geven. De wijze waarop die aanleiding wordt bepaald wordt in dit voorstel gewijzigd. Er wordt aangesloten bij de indeling uit de Sevezo-richtlijn. Deze richtlijn heeft als doel het voorkomen en voorbereid zijn op zware ongevallen. Logischerwijs bevat de stoffenlijst bij de Seveso-richtlijn stoffen die daadwerkelijk een zwaar ongeval kunnen veroorzaken als bedrijfsprocessen onbeheersbaar worden. De schadelijkheid / giftigheid van stoffen speelt daarbij een rol, maar ook de blootstellingsroutes en wijze van verspreiding. Dat de ARIE-regeling daar bij aansluit is logisch.

De toevoeging van de categorie Huidcorrosie komt ons minder logisch voor omdat voor stoffen met enkel deze gevaarseigenschap een kleinere kans hebben blootstelling via de ademhaling en zich minder verspreiden via de lucht. Daarmee is de kans op een groot ongeval kleiner.

Als stoffen met een klein risico op een groot ongeval toch in de ARIE-regeling worden meegenomen, wordt voor dit kleine risico een relatief zwaar veiligheidsregime verplicht. Omdat het hier stoffen betreft die veel voorkomen, zijn er waarschijnlijk veel bedrijven die om deze reden voor het eerst met een VBS van doen krijgen. De veiligheidswinst van een VBS is voor die bedrijven zeer beperkt terwijl relatief veel inspanning nodig is om het VBS in te richten en in stand te houden.

Wij stellen u dan ook voor deze categorie uit de ARIE-regeling te schrappen