Wijziging van de Wet kinderopvang in verband met het niet indexeren van de maximum uurprijs over het berekeningsjaar 2026
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Apeldoorn
|
Datum
|
29 juli 2024
|
Vraag1
U kunt reageren op het gehele wetsvoorstel.
De huidige Wet Kinderopvang schrijft voor dat de maximumuurprijs jaarlijks geïndexeerd moet worden. Dit is een afspraak die gemaakt is en waarop je moet kunnen vertrouwen. Door hier aan te tornen, alleen maar om te bezuinigen, toont de overheid zich onbetrouwbaar. Hoe kunnen we nog vooruitkijken als er steeds het risico bestaat dat er even een wet aangepast wordt om tijdelijk toch iets wat afgesproken was, te kunnen veranderen?
Ik werk op dit moment niet fulltime en ben dus volgens de overheid een 'deeltijdprinses' (dat ik mijn overige 'werkuren' druk ben met het zorgen voor mijn gezin en het runnen van mijn huishouden omdat ik niet weet wie dit anders moet doen, is weer een hele andere discussie). Als mijn jongste 2 jaar wordt (eind 2025), zou ik heel graag weer meer gaan werken. Door deze wetwijziging durf ik dat niet meer. Ik weet niet of ik dat nog wel kan betalen.
De oudste gaat binnenkort naar school en hiervoor hebben we eigenlijk BSO nodig. Door deze wetswijziging wil ik dat niet meer. Kan ik dat straks niet meer betalen. Dan hopen we maar dat we onze werkuren zo aan kunnen passen dat we het zelf op kunnen lossen. Waardoor we nog meer onder druk komen te staan.
Nu al gaat mijn volledige netto salaris op aan de factuur van de kinderopvang. De kinderen gaan 2 dagen naar de opvang en ik werk er 3. Ik wil niet weten hoe hoog de factuur zou zijn als ze wel 3 dagen zouden gaan. Meer dan mijn netto salaris in ieder geval! En ja daar krijg ik nog KOT voor terug, maar het gat tussen wat we terugkrijgen en wat we moeten betalen wordt steeds groter. Wanneer je een jaar niet indexeert, voel je daar de jaren daarna nog steeds de gevolgen van. De sector zal immers gewoon moeten indexeren want alleen de salariskosten zorgen elk jaar al voor een enorme stijging in de kosten. Betekent dit dan dan pedagogisch professionals, waar al een tekort aan is, maar moeten inleveren op salaris waardoor het beroep nog onaantrekkelijker wordt? Dat ouders maar gewoon even 2 euro per uur boven het FMU zelf moeten bijleggen terwijl ze door de hoge woonlasten al amper rond kunnen komen?
Ik zou graag meer willen werken, maar dat wordt op deze manier wel heel onaantrekkelijk.