Wijziging van de Wet kinderopvang in verband met het niet indexeren van de maximum uurprijs over het berekeningsjaar 2026

Reactie

Naam SDK kinderopvang (De heer JH Nusteling)
Plaats Dordrecht
Datum 25 juli 2024

Vraag1

U kunt reageren op het gehele wetsvoorstel.
Het eenmalig niet indexeren van de maximum uurprijs heeft meer gevolgen dan gesteld.
1. Het is een incidentele ingreep, maar het effect is blijvend. Het maximum te vergoede uurtarief blijft daardoor altijd te laag.
2. In de toelichting komt onvoldoende tot uiting dat dit juiste de laagste inkomens en kwetsbare groepen raakt.
3. Het effect wordt onderschat, omdat de gemiddelde uurtarieven hoger liggen dan gerapporteerde door de Belastingdienst. De cijfers van de Belastingdienst rapporteren een lager tarief, omdat een hoger uurtarief doorgeven geen effect heeft.
4. De efficiënte slag die verondersteld wordt bij kinderopvang aanbieders is niet onderbouwd en ook niet mogelijk met de huidige regelgeving. Zou dit mogelijk zijn, dan was nu al het gemiddelde uurtarief onder het uurtarief voor de kinderopvangtoeslag.

Door de ingreep wordt kinderopvang minder toegankelijk voor de lagere inkomens.

Een alternatief voor de bezuiniging is het neerwaarts aanpassen van de tabel voor de hogere inkomens , danwel de hele tabel. Zo kan toch voldoende worden bezuinigd.
Indien toch gekozen wordt voor een aangepast uurtarief, zou ook een deel regelgeving ruimte moeten geven voor een zelfde bezuiniging in de kosten van de houders. Dit kan door regels te schrappen, zoals minder uren voor pedagogisch coaches.