Wijziging van de Wet kinderopvang in verband met het niet indexeren van de maximum uurprijs over het berekeningsjaar 2026
Reactie
Naam
|
Stichting Kinderopvang Oegstgeest (E Rengers (directeur-bestuurder))
|
Plaats
|
Oegstgeest
|
Datum
|
13 augustus 2024
|
Vraag1
U kunt reageren op het gehele wetsvoorstel.
Het voornemen om niet te gaan indexeren in 2025 stelt teleur en is contraproductief. Want het treft de lagere inkomens enorm; zij gaan financieel nadeel ondervinden. En dat terwijl juist uit wetenschappelijk onderzoek gebleken is dat kinderen uit deze gezinnen het meest baat hebben bij een rijke ontwikkelomgeving die kinderopvang (peuterspeelzaalgroepen, dagopvang en bso) kunnen bieden.
De laagste inkomens krijgen nu 96% vergoed (inkomensafhankelijk is). Tot 2027 wordt stapsgewijs de vergoeding voor de midden en hogere inkomens ook verhoogd naar 96%. Hier is 1,2 miljard euro voor uitgetrokken. Resultaat is niet dat dat de midden en hogere inkomensgroepen NETTO veel minder gaan betalen voor opvang. En dat de draagkracht van gezinnen met lage inkomens die kinderopvang genieten omdat het nodig is (werk ouders of ontwikkeling kinderen) sterk daalt. Want als indexatie uitblijft terwijl de kosten voor kinderopvangorganisaties wel blijven stijgen gaan de laagste inkomens verhoudingsgewijs juist meer betalen. Ouders moeten het deel dat de kinderopvang vraagt dat boven het maximum uurtarief uitkomt, immers zelf betalen. En voor de laagste inkomens is een euro per uur een stuk lastiger op te brengen dan voor ouders uit de andere inkomensgroepen.
Hoe kunnen we dat verkopen aan deze ouders en kinderen? Ieder kind verdient immers een gelijke en goede start. Mocht het een financiële grondslag hebben dan benadelen we de toekomst van Nederland hiermee; een goede ontwikkeling zorgt voor kostenbesparingen (minder snel beroep op (jeugd)zorg en ondersteuning om kinderen een startkwalificatie te laten behalen) in de toekomst kunnen kinderen bij een betere ontwikkeling letterlijk en figuurlijk meer bijdragen aan onze maatschappij.
Daarom doe ik een beroep op het kabinet en de Tweede Kamer en deel ik de oproep van de BMK: stop met het kortzichtige en financieel gedreven jojo-beleid en wees een betrouwbare overheid die investeert in een stabiel kinderopvangstelsel waar ouders en kinderen, medewerkers en kinderopvangorganisaties op kunnen vertrouwen en bouwen. Blijf dus indexeren!