Wijziging van de Wet kinderopvang in verband met het niet indexeren van de maximum uurprijs over het berekeningsjaar 2026
Reactie
Naam
|
TremaKids (drs. N. Feijen)
|
Plaats
|
Nieuwendijk
|
Datum
|
19 augustus 2024
|
Vraag1
U kunt reageren op het gehele wetsvoorstel.
Het voornemen om in 2026 de maximum uurprijs voor kinderopvang niet te indexeren is contraproductief. Het treft onnodig de lagere inkomens; zij gaan financieel nadeel ondervinden van het niet-indexeren van de maximum uurprijs in 2026. Er is geen enkel inhoudelijk argument voor, behalve geld besparen op de begroting.
Dit is echter een korte termijn besparing, op langere termijn treft het de ontwikkeling van kinderen en heeft het een negatieve impact op de arbeidsmarkt.
Als indexatie uitblijft terwijl de kosten voor kinderopvangorganisaties wel blijven stijgen (5-7% wordt verwacht in 2025) gaan de laagste inkomens verhoudingsgewijs juist meer betalen. Ouders moeten het deel dat de kinderopvang vraagt dat boven het maximum uurtarief uitkomt, immers zelf betalen. En voor de laagste inkomens kan een paar tientjes per maand extra al een reden zijn een kind van de opvang af te halen.
Dit verslechtert de toegankelijkheid van kinderopvang voor juist die kinderen die kinderopvang het hardst nodig hebben. Het is belangrijk dat alle kinderen drempelloos toegang krijgen tot kinderopvang. Iedere kind verdient een gelijke en goede start. Dit heeft op de langere termijn veel meer een positieve impact op het welzijn, de ontwikkeling en de gezondheid van kinderen. En dus minder kosten om te 'repareren'.