Wijziging van de Wet kinderopvang in verband met het niet indexeren van de maximum uurprijs over het berekeningsjaar 2026

Reactie

Naam Kiddie.nl (R Bok)
Plaats Amsterdam
Datum 4 augustus 2024

Vraag1

U kunt reageren op het gehele wetsvoorstel.
Belangrijke pijnpunten voor de kinderopvang in Nederland zijn transparantie en toegankelijkheid. Met deze twee pijlers in gedachten willen wij graag reageren op het voorstel om in 2026 eenmalig de uurprijzen voor kinderopvang niet te indexeren. We maken ons zorgen over de mogelijke gevolgen voor de toegankelijkheid van kinderopvang in Nederland en moedigen het onderzoeken van alternatieven aan.

Toegankelijkheid
De toegankelijkheid van de kinderopvang in Nederland staat op twee manieren onder druk: het aantal beschikbare plekken in de opvang en de kosten voor ouders. Het niet indexeren van de uurprijzen voor de kinderopvangtoeslag staat los van de ontwikkelingen in de prijzen voor kinderopvang en de algemene inflatie in Nederland. Hierdoor bestaat het risico dat de discrepantie tussen de werkelijke kosten voor kinderopvang en de toeslagen die ouders ontvangen verder oploopt, wat het meeste impact zal hebben op degenen die dit het minst kunnen dragen. Dit zou leiden tot verminderde toegankelijkheid tot kinderopvang, vooral voor gezinnen met lagere inkomens. In het scenario dat de kinderopvang de extra kosten niet doorberekent aan ouders, kan dit verdere druk zetten op het aantal beschikbare plekken, wat de toegankelijkheid ook niet ten goede komt. Dit staat haaks op de resultaten van verschillende onderzoeken in opdracht van het ministerie, waaruit blijkt dat beperkte toegang tot kinderopvang en voorschoolse educatie de kansenongelijkheid vergroot. Wij van www.kiddie.nl vinden deze toegankelijkheid voor alle kinderen erg belangrijk en hopen dat het ministerie daar net zo over denkt.

Transparantie
Een grotere ongelijkheid in de kosten van kinderopvang maakt het nog belangrijker om te zorgen voor meer transparantie in de sector. Zaken als wat er is inbegrepen in het tarief, de kwaliteit en bevindingen van de GGD, de ervaringen van andere ouders, en het kunnen vinden van kleinere locaties die minder marketingbudget hebben. Als de tarieven verder uiteenlopen, wordt het nog belangrijker voor ouders om een geïnformeerde keuze te maken. Mocht dit wetsvoorstel toch doorgang vinden, raden wij het ministerie nadrukkelijk aan om meer aandacht te besteden aan de transparantie van de sector en ouders te ondersteunen.

Rosalie Bok
www.kiddie.nl