Wijziging van de Wet kinderopvang in verband met het niet indexeren van de maximum uurprijs over het berekeningsjaar 2026

Reactie

Naam Gastouderbureau Ma d'r Lief (T. den Draak)
Plaats Nunspeet
Datum 29 juli 2024

Vraag1

U kunt reageren op het gehele wetsvoorstel.
Dit plan laat zien dat de minister niet gehinderd wordt door enige kennis van de recente geschiedenis.
Tien jaar geleden bezuinigde het toenmalige kabinet ook op de kinderopvangtoeslag. De brancheorganisaties waarschuwden voor faillissementen, met als gevolg een terugloop in het aantal kindplaatsen en medewerkers en dus een minder toegankelijke kinderopvang.
De waarschuwingen werden door het kabinet opzij geschoven, met als gevolg faillissementen en een terugloop van kindplaatsen en medewerkers. De gevolgen van die bezuinigingen zijn nog elke dag merkbaar: het huidige tekort aan kindplaatsen en medewerkers is toen ontstaan.
Voor gastouders is de situatie nog alarmerender: een onderzoek in opdracht van de Brancheorganisatie Kinderopvang naar de kostprijs van gastouderopvang laat zien dat de kostprijs van een uur gastouderopvang in 2023 38% hoger was dan het maximumtarief van de kinderopvangtoeslag voor gastouderopvang.
In 2023 was het aantal gastouders dan ook met 41% gedaald t.o.v. 2019; een verlies van 50.000 kindplaatsen in een branche waar het tekort al groot is.
De kosten zullen ook de komende jaren blijven stijgen., ook omdat gastouder m.i.v. 2025 aan allerlei nieuwe kwaliteitseisen moeten voldoen. En ook dat zal weer kosten met zich meebrengen. Het bevriezen van de kinderopvangtoeslag zal het gat tussen de kostrijs en het maximumtarief kinderopvangtoeslag alleen nog maar groter maken.
Gastouders moeten dus meer gaan leveren, terwijl ze hun netto inkomen achteruit zien gaan.
Veel gastouders zien nog maar twee mogelijke oplossingen:
- Ze laat haar tarief stijgen zodat haar gastouderopvang weer rendabel wordt.
Dit heeft als gevolg dat de eigen bijdrage voor ouders (fors) omhoog zal gaan, en voor een aantal ouders zal dit betekenen dat zij dit niet meer kunnen opbrengen.
Als alternatief worden kinderen dan vaak opgevangen door familie en vrienden, of zegt één van de ouders (meestal de moeder) de baan op.
- Ze beëindigt haar gastouderopvang en zoekt een reguliere baan.
Dit heeft als gevolg dat het aantal kindplaatsen nog verder terugloopt.
Er zijn immers meer gastouders die stoppen, dan dat zich nieuwe gastouders melden.
De conclusie is dan ook dat het bevriezen van de kinderopvangtoeslag de kinderopvang (verder) onder druk zal zetten met als mogelijk gevolg faillissementen onder de kinderdagverblijven en gastouders die stoppen.
Hoe denk de minister dat deze maatregel helpt om de toegankelijkheid van de kinderopvang te verbeteren?