Wijziging van de Wet kinderopvang in verband met het niet indexeren van de maximum uurprijs over het berekeningsjaar 2026
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Amersfoort
|
Datum
|
29 juli 2024
|
Vraag1
U kunt reageren op het gehele wetsvoorstel.
Het voornemen om in 2026 de maximum uurprijs voor kinderopvang niet te indexeren treft onnodig de lagere inkomens. Juist zij gaan financieel nadeel ondervinden van het niet-indexeren van de maximum uurprijs.
Als indexatie uitblijft terwijl de kosten voor kinderopvangorganisaties wel blijven stijgen gaan de laagste inkomens verhoudingsgewijs juist meer betalen. En juist voor de laagste inkomens kan een paar tientjes per maand extra al een reden zijn een kind van de opvang af te halen. (zie ook de pilot in Zeeland, waaruit bleek dat ouders juist meer gaan werken. ) Dit verslechtert de toegankelijkheid van kinderopvang voor juist die kinderen die kinderopvang het hardst nodig hebben. Het is belangrijk dat alle kinderen drempelloos toegang krijgen tot kinderopvang. Iedere kind verdient een gelijke en goede start.
Wees een betrouwbare overheid; blijf indexeren
- Neem meer tijd voor de nieuwe kinderopvangfinanciering als daarmee geld beschikbaar komt voor het indexeren van de maximum uurprijs in 2026.
- (Meer) werken wordt door deze bezuiniging onaantrekkelijker gemaakt terwijl in tal van sectoren er een personeelstekort is en kinderopvang een voorwaarde is om te werken voor ouders met jonge kinderen. Het kabinet ondergraaft haar eigen kinderopvangbeleid door de maximum uurprijs niet te indexeren.
- Stop met het korte termijn jojo-beleid en wees een betrouwbare overheid die investeert in een stabiel kinderopvangstelsel waar ouders en kinderen, medewerkers en kinderopvangorganisaties op kunnen vertrouwen en bouwen. Blijf indexeren!