Wijziging van de Wet kinderopvang in verband met een structurele regeling voor meertalige dagopvang

Reactie

Naam A Lam
Plaats Alkmaar
Datum 31 januari 2023

Vraag1

Ter internetconsultatie ligt een concept-wettekst en een daarbij behorende nota van toelichting en artikelsgewijze toelichting. U kunt reageren op alle onderdelen.
Fraai voorbeeld van "bottom-up" besluitvorming: een vraag vanuit de samenleving wordt vertaald naar een zorgvuldig experiment, en op basis van de bevindingen wordt de regelgeving in de gevraagde richting aangepast.

Wel vraag ik mij af waarom de keuzemogelijkheden beperkt zijn tot Duits, Engels en Frans. De genoemde voordelen van die drie talen zijn mooi meegenomen maar vormen geen dwingende reden om een andere taal, bijvoorbeeld Oekraïens, te verbieden.

Ook vind ik de 50%-norm discutabel. Als in de thuissituatie Nederlands wordt gesproken zal zelfs bij 100% Engelstalige dagopvang het kind in de loop van de week meer dan 50% van de tijd in de Nederlandse taal ondergedompeld zijn, dus wat is dan nog het probleem? En als in de thuissituatie een andere taal dan Nederlands wordt gesproken lijkt het mij beter als de dagopvang 100% Nederlandstalig is, dus dan is meertalige dagopvang misschien helemaal niet zo'n goed idee.