Wijziging van de Wet kinderopvang in verband met een structurele regeling voor meertalige dagopvang

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Rotterdam
Datum 13 januari 2023

Vraag1

Ter internetconsultatie ligt een concept-wettekst en een daarbij behorende nota van toelichting en artikelsgewijze toelichting. U kunt reageren op alle onderdelen.
meertalige kinderopvang vind ik persoonlijk niet nodig, kinderen komen vaak al met een taalachterstand op de basisschool ik denk dat het belangrijker is dat de ouders de moedertaal met de kinderen spreken en dat op de kinderopvang extra aandacht aan de nederlandse taal gegeven wordt waardoor kinderen zonder achterstand in de taal naar de basisschool gaan.
Daarbij krijgen de kinderen tegenwoordig al heel vroeg engels op de basisschool, veel scholen al vanaf groep 1-2 en anderen vanaf groep 3. ik denk dat dat voldoende is.
Engels is niet de voertaal, nederlands is de voertaal.
Daarbij wat heeft het kind eraan om op 2 jarige leeftijd engels te leren als ze thuis geen engels spreken maar turks, marokkaans, duits, frans, hongaars of wat dan ook.

Laat de kinderen nog even kind zijn, zorg dat ze de nederlandse taal goed aangeleerd krijgen om zo zonder taalachterstand op de basisschool te starten en laat de basisschool dan zorgen voor een goed lesplan om engels aan de kinderen te leren.

Er is al zoveel druk op de kinderopvang, native of near native speakers zijn lastig te vinden, er is al genoeg personeels tekort en er wordt al onderbetaald. Los eerst andere problemen binnen de kinderopvang op en zorg niet dat er nog meer problemen gecreëerd worden.