Wijziging van Tijdelijke regeling signaal betalingsachterstanden vanwege experiment
Reactie
Naam
|
JW van de Kieft
|
Plaats
|
Swifterbant
|
Datum
|
21 september 2024
|
Vraag1
U kunt reageren op de regeling en toelichting.
De blokkade bij (mogelijke) schuldhulpverlening zit in de afscherming van financiële gegevens ogv privacy.
Gemeenten, belastingdienst, zorgverzekeraars, energieleveranciers, crediteuren weten van elkaar niet, dat een debiteur in de financiële zwakkere situatie verkeert. Schulden lopen op.
Het gevolg is de aanvraag budgetbeheer en/of schuldhulp bij de gemeenten, maar dan is het kwaad al geschiedt: het budgetbeheer wordt toegekend als voorwaarde voor schuldhulpverlening; het schuldhulpverleningstraject start en er volgt na toewijzing een smalle financiële situatie gedurende maximaal 5 jaren, waarna de debiteur schuldenvrij wordt verklaard met een zgn schone lei en de crediteuren vissen achter het net, want zij krijgen hun geld niet waar ze recht op hebben wegens levering en/of afname door de debiteur.
De gemeente - schulddienstverlening zou van elke crediteur direct het signaal dienen te krijgen als een debiteur een schuld heeft van ouder dan 2 maanden; als die schulden per debiteur worden gebundeld moet de gemeente direct kunnen ingrijpen en gedwongen budgetbeheer inzetten om oplopen van schulden te voorkomen.
De privacy dient in deze te wijken voor het belang van zowel de debiteur en de crediteuren, want lopen schulden op, dan betalen we dat uiteindelijk met elkaar.
Een goed financieel beheer bespaart de Nederlandse staat en ons allemaal uiteindelijk veel weglekkende schulden en de daarmee gepaard gaande kosten. Alle crediteuren zijn daarvan de dupe.
Sommige mensen zijn niet goed in staat om normaal financieel beheer te voeren en denken bij sadotoename dat zij vrijelijk kunnen besteden zonder rekening te houden met aangegane verplichtingen.
Verder dienen alle postorderbedrijven bij schulden bij een debiteur van 2 maanden of langer uitgesloten te worden van mogelijkheid te bestelling en levering, mede vanwege de hoge rente en/of bij betalingsachterstand de hoge incassokosten.
Uit de praktijk van de schulddienstverlening blijkt onomstotelijk dat het ongeveer drie jaren duurt voordat een debiteur met betalingsachterstanden en/of schulden zich pas de gemeente meldt, veelal sterk vanwege schaamtegevoelens. (Het laatste is begrijpelijk, maar uiteindelijk raakt de debiteur verder in de problemen.)
Nogmaals de privacy van de debiteur is DE blokkade in dit dossier.