Wijziging voorwaarden geslachtsvermelding geboorteakte

Reactie

Naam D Dam
Plaats Drenthe
Datum 10 februari 2020

Vraag1

Wat vindt u van het voorstel en de toelichting daarop?
De sociale en maatschappelijke gevolgen hiervan op de langere termijn zijn namelijk niet te overzien. Om wat voorbeelden te noemen:
• allereerst een principieel gevolg. Als niet langer objectieve feiten, maar de subjectieve beleving uitgangspunt wordt voor overheidshandelen, inclusief alle daaruit voortvloeiende juridische, maar ook educatieve gevolgen is het eind volledig zoek. Het menselijk verstand zelf wordt daarmee buiten spel gezet en de deur opengezet naar een maatschappij gebaseerd op chaos en willekeurige individuele beslissingen i.p.v. ‘gezond verstand’.
• epidemiologische en medische onderzoeken. Net als raskenmerken, kan ook het natuurlijke geslacht een grote rol spelen bij risico’s op bepaalde ziekten, de erfelijkheid ervan, de behandelingsvorm met de beste kansen, het effect en mogelijke bijwerkingen van medicatie, etc..
• nageslacht en stamboom. Zowel voor het in kaart brengen van erfelijke aandoeningen, als om psychologische redenen kan het kunnen nagaan van biologische (voor)ouders voor een individu erg belangrijk zijn. De grote populariteit van programma’s als Spoorloos zou dit al laten zien. Ook bij adoptiekinderen of kinderen geboren uit een donor is al vaak gebleken hoezeer het van belang kan zijn voor een kind de biologische ouder(s) te kennen.
• sport, beroep en arbeidsomstandigheden. Nu al is er sprake van protesten over ongelijke kansen binnen de sportwereld als biologische mannen als vrouw deelnemen aan vrouwensporten of gebruik maken van dezelfde douche- en verkleedruimtes. Ook bij sterk lichamelijke en zware beroepen moeten door verschillen in lichaams- en spieropbouw rekening worden gehouden of deze door mannen of vrouwen worden uitgeoefend en eventuele problemen met tillen, bukken, etc. gecompenseerd worden met aangepaste apparatuur. Of dat er sprake kan zijn van biologische zwangerschap, nu of in de toekomst, bijvoorbeeld als er gewerkt wordt met radioactieve straling, organische oplosmiddelen, etc. De normen liggen daarbij ook door verschil in vetweefsel e.d. vaak sowieso al anders bij mannen en vrouwen. Bij sollicitaties is het dan ook van belang te weten of de kandidaat man of vrouw is als het om dit soort arbeidsomstandigheden gaat.
Dit zijn zomaar wat voorbeelden die meteen te bedenken zijn. Ongetwijfeld zijn er echter nog veel meer en veel verstrekkender gevolgen als dit proces van toegeven aan extreme druk om genderideologie te verankeren in wetgeving, onderwijs, etc. een verder gevolg krijgt.

Bijlage