Wijziging voorwaarden geslachtsvermelding geboorteakte

Reactie

Naam dhr J.A. Schippers
Plaats Rotterdam
Datum 12 februari 2020

Vraag1

Wat vindt u van het voorstel en de toelichting daarop?
Met dit wetsvoorstel wordt de individuele zelfbeschikking verabsoluteerd ten koste van het belang van samenleving en van familie van de persoon die de geslachtsaanduiding wil wijzigen. Bij veruit de meeste pasgeborenen is het biologisch geslacht objectief vast te stellen. Dit laatste moet leidend zijn in het geboorteregister en in de Gemeentelijke Basis Administratie. Voor de staat dienen feiten vóór subjectieve gevoelens te gaan.
Bekend is dat de transgenderlobby van meet af tegen de deskundigenverklaring was. Het is echter een kwestie van gezond verstand om de duurzaamheid van de subjectieve wens enigszins te objectiveren, waartoe een deskundigenverklaring minimumvereiste is.
Iemands identiteit wordt niet uitsluitend bepaald door sekse of seksualiteit. Het verleden, de familie, woonomgeving, iemands overtuigingen, talenten en vaardigheden, alle dragen ze bij aan iemands identiteit. Doen alsof dit een zaak is van individuele keuze, leidt tot een ernstige reductie van het menszijn.
Een Zembla-documentaire op tv maakte duidelijk dat verschillende behandelde transgenderpersonen ontevreden waren over de begeleiding en de gebrekkige voorlichting. Dat pleit voor een andere aanpak dan bevordering van subjectief individualisme. Uiteraard moet er oog en aandacht zijn voor de problematiek van personen met genderdysforie. Ook mag discriminatie van transgenderpersonen niet aan de orde zijn.
Helaas zwijgt het voorstel over gevolgen voor deelname aan sportwedstrijden waarbij fysieke verschillen tussen mannen en vrouwen ertoe doen. Het DNA verandert immers niet! Dit pleit voor een aantekening hierover in de GBA en op het ID-bewijs. De zorgen over biologische mannen die zich qua gender als vrouw identificeren om daarmee toegang te verkrijgen tot damestoiletten, douches of kleedruimten voor vrouwen in zwembaden moeten ook eerlijk onder ogen worden gezien.
Wat betreft de wijziging van geslachtsregistratie bij kinderen onder hun 16e levensjaar pleit ik voor terughoudendheid en een hogere leeftijdsgrens: 25 jaar, omdat rond dit levensjaar de hersenen en het karakter van een mens uitontwikkeld zijn.
Voor verandering van geslachtsregistratie moeten ambtenaren uren maken. In dat licht zou een contraprestatie (leges o.i.d.) redelijk zijn, uitgezonderd personen waarvan het biologisch geslacht bij geboorte niet is of was vast te stellen.
Conclusie: Minister Dekker van Rechtsbescherming doet er zeer verstandig aan dit wetsvoorstel niet in te dienen.