Wijziging voorwaarden geslachtsvermelding geboorteakte

Reactie

Naam oud ambtenaar van de burgerlijke stand (H Vat)
Plaats Rotterdam
Datum 3 februari 2020

Vraag1

Wat vindt u van het voorstel en de toelichting daarop?
Het wetsvoorstel is op een aantal punten onduidelijk. Het is onduidelijk hoe de geslachtswijziging tot stand komt. Duidelijk moet zijn dat dit plaatsvindt door middel van een bevestiging waarvan door de abs van de woonplaats (of waaraan de kennisgeving is gedaan) of de abs van de geboorteplaats een akte van wijziging van het geslacht wordt opgemaakt. Het opmaken van deze akte moet in het BW worden vastgelegd. Zie de artikelen 19 1e en 2e lid, 19a, 19f, 19g, 67, 80a 3e lid, 5 lid 4, 203 lid 1, 198 2e lid en 199 onder b.
In het concept van de MvT is opgenomen dat de kennisgeving van de wijziging schriftelijk kan via een brief of email, dan wel in persoon kan worden gedaan. Als betrokkene dit in persoon doet bij de abs zal deze om een ID-bewijs vragen. Om onduidelijkheid m.b.t. de identiteit te voorkomen dient betrokkene bij zijn brief in ieder geval een kopie van een ID-bewijs mee te sturen. Ook om enigszins te voorkomen dat er fraude wordt gepleegd. Overigens is het sturen van een emailtje een onduidelijk gebeuren. Dit moet duidelijk in de website van de gemeente worden opgenomen wat het juiste emailadres is voor het kennisgeven van een geslachtswijziging.
In art. 20, 1e lid ontbreekt de akte van wijziging van de vermelding van het geslacht.
In art. 28, 5e lid in het concept is het laatste woord 'gegeven'. Als betrokkene voor zijn geslachtswijziging al een keer voornaamsverandering via de rechter heeft gekregen, is 'gegeven' hier niet het juiste woord. Beter zou zijn : in de voornamen die in zijn geboorteakte zijn opgenomen.
Art. 28c, 3e lid werkt nmm niet juist. Stel een vrouw wijzigt haar geslacht in man en daarna weer in vrouw dan moet in de geboorteakte van het kind worden opgenomen dat een man een kind heeft gebaard. Lijkt mij niet de bedoeling.