Wijziging voorwaarden geslachtsvermelding geboorteakte

Reactie

Naam NCOD (P van Doesburg)
Plaats Amersfoort
Datum 10 december 2019

Vraag1

Wat vindt u van het voorstel en de toelichting daarop?
Het is een mooi voorstel, dat zeker werkbaar zal zijn voor de ambtenaar van de burgerlijke stand (ABS) en tegemoet komt aan de wens van veel transgenders.

In de wet en de memorie van toelichting wordt gesproken over het schriftelijk indienen van een verzoek voorafgaand aan de geldende wachttijd. In het kader van digitalisering van de burgerlijke stand is het m.i. Vanzelfsprekend om hierbij ook een digitaal verzoek met geldende beveiliging (DigiD) in de toelichting op te nemen. Een e-mail, zoals genoemd in de memorie van toelichting, is voor de ABS oncontroleerbaar op identiteit in verband met het ontbreken van een geldig is-bewijs en handtekening van de verzoeker.

De wijziging van het geslacht en de voornamen zullen in het wetsvoorstel ingaan per de datum van het plaatsen van de latere vermelding. Dit zal met name met betrekking tot het wijzigen van het geslacht een verwarrende uitwerking hebben. Een voorbeeld is de erkenning met naamskeuze van een reeds geboren kind. Deze krijgt rechtsgevolg vanaf de datum van erkenning (dus het opmaken van de erkenningsakte). Wordt de akte van het wijzigen van de geslacht en wijziging voornamen opgemaakt in de woongemeente en doorgezonden naar de geboortegemeente, dan zit hier een vertraging in. Vervolgens duurt het weer enige tijd voordat de geboorteakte met latere vermelding terug is bij de woongemeente om de Basisregistratie Personen te actualiseren. Na het actualiseren kan er pas een nieuw reisdocument en/of rijbewijs aangevraagd worden. Ik verzoek u te overwegen om de wijziging van het geslacht en de voornamen zijn geldigheid te laten krijgen vanaf de datum van het opmaken van de akte van wijziging van het geslacht en de voornamen. Hierdoor kan de BRP geactualiseerd worden op basis van deze akte en de burger kan direct identiteitsdocumenten op de nieuwe naam aanvragen.

In het geval van een rechterlijke uitspraak is het te overwegen het geslacht te wijzigen per datum kracht van gewijsde van het vonnis. De wijziging van voornamen bij een rechterlijke beslissing krijgen nu al rechtskracht vanaf de datum van toevoegen van de latere vermelding aan de geboorteakte en kan m.i. gelijk blijven.