Wijziging voorwaarden geslachtsvermelding geboorteakte

Reactie

Naam Anne Ardon
Plaats Rotterdam
Datum 12 februari 2020

Vraag1

Wat vindt u van het voorstel en de toelichting daarop?
Londen, 12 Februari 2020.

Aan: de minister voor Rechtsbescherming, Sander Dekker

Van: Anne Ardon (ingeschreven in Rotterdam)

Betreft: Internetconsultatie verbetering ‘Wijziging vermelding van geslacht’

Geachte Minister voor Rechtsbescherming, beste meneer Dekker,

Het is een goede ontwikkeling dat u het wijzigen van de vermelding van geslacht met dit voorstel wilt vereenvoudigen voor transgender en intersekse personen. Het afschaffen van de deskundigenverklaring is een maatregel waar ik helemaal achter sta.

In 2013 oordeelde de Tweede Kamer dat de overheid zich niet met de geslachtskenmerken en kinderwens van transgender personen hoort te bemoeien. Nu is het tijd voor de overheid om niet meer te oordelen over de genderidentiteit van transgender en intersekse personen.

De eigen verklaring bij de burgerlijke stand, die u voorstelt, biedt trans en intersekse personen volledige zelfbeschikking. Een goede ontwikkeling, want, zoals deskundigen in het evaluatierapport zelf hebben aangegeven is de huidige rol van de deskundige overbodig.

Met uw voorstel wordt de procedure van het wijzigen van een geslachtsvermelding minder belastend, zowel emotioneel als financieel. Ook mensen met weinig geld zullen nu gebruik kunnen maken van hun recht op een correcte geslachtsvermelding: de kosten voor de deskundigenverklaring kunnen namelijk oplopen tot meer dan €300.

Met de voorgestelde aanpassing van de transgenderwet treedt Nederland in de voetsporen van Noorwegen, Denemarken, Ierland, Malta, België, IJsland en Argentinië. In al deze landen werkt deze wet met een eigen verklaring uitstekend.

Er zijn mensen die beweren dat meer zelfbeschikking een gevaar vormt voor de rechten van cisgender vrouwen, maar daarmee zetten zij aan tot discriminatie van transgender vrouwen. Alle vrouwen verdienen bescherming van hun rechten en tegen geweld: transgender vrouwen, intersekse vrouwen en cisgender vrouwen. Hun belangen zijn niet tegengesteld, dat blijkt ook uit onderzoek. De ervaringen in de bovengenoemde landen zijn hier ook bewijs van.

De afschaffing van de deskundigenverklaring geeft trans en intersekse mensen hetzelfde zelfbeschikkingsrecht als cisgender mensen. Dat is een uitermate goede ontwikkeling. Ik kijk daarom uit naar de inwerkingtreding van dit voorstel.

Hoogachtend,

Anne Ardon