Wijziging voorwaarden geslachtsvermelding geboorteakte
Reactie
Naam
|
L de Leeuw
|
Plaats
|
Utrecht
|
Datum
|
12 februari 2020
|
Vraag1
Wat vindt u van het voorstel en de toelichting daarop?
Het is goed dat er meer vrijheid komt voor transgender mensen. Zij weten zelf het beste wie ze zijn en gatekeeping helpt ze niet. Het vereenvoudigen van het wijzigen van de vermelding van geslacht en het afschaffen van de deskundigenverklaring is daarom ook een positieve ontwikkeling. De eigen verklaring bij de burgerlijke stand, die u voorstelt, biedt trans en intersekse personen volledige zelfbeschikking. Als cis vrouw en feminist wil ik bovendien benadrukken dat meer vrijheid voor transgender personen géén bedreiging vormt voor vrouwen. Alle vrouwen verdienen bescherming van hun rechten en tegen geweld: transgender vrouwen, intersekse vrouwen en cisgender vrouwen. Hun belangen zijn niet tegengesteld, dat blijkt ook uit onderzoek.
Ik heb wel enkele opmerkingen bij de wet, die voor hopelijk zorgen voor nog meer vrijheid voor trans mensen om te zijn wie ze zijn. Ten eerste is er de leeftijdsgrens van 16 jaar. Kinderen jonger dan 16 jaar die hun vermelding van geslacht willen wijzigen moeten bij de rechter aantonen dat die wijziging in hun belang is. Dat is behalve duur ook belastend voor kinderen en hun ouders. Ik begrijp dat men vindt dat er ergens een grens moet liggen, maar 16 jaar is rijkelijk laat - voor veel kinderen al na de puberteit. Ik zou dan ook voorstellen deze grens op zijn minst te verlagen, of gewoon helemaal af te schaffen.
Ook is er in het wetsvoorstel niets geregeld voor non-binaire personen. Het niet vermelden van je geslacht op je paspoort, wordt dus nog niet mogelijk in de nieuwe wet. Ook non-binaire personen hebben een valide identiteit en verdienen het om correct in de persoonsregistratie opgenomen te worden.
Tot slot is er nog te weinig geregeld voor trans personen die een kind krijgen. Zo gaat de wet er nu bijvoorbeeld nog ten onrechte vanuit dat twee vrouwen nooit beiden biologisch ouder kunnen zijn van hun kind, en moet het ouderschap omslachtig via bijvoorbeeld adoptie geregeld worden. Een trans vrouw die voor haar transitie zaad in heeft laten vriezen en hiermee later met een vrouwelijke partner een kind krijgt, is echter wel de biologische moeder van haar kind, net als de moeder die het kind baart. Ik kan me ook dergelijke hiaten in de wet voorstellen wanneer een trans man zwanger wordt en een kind krijgt. Ik pleit er dan ook voor voorbij het nucleaire cis m/v-gezin te kijken en ook voor deze mensen ouderschap goed te regelen in de wet.