Wijziging voorwaarden geslachtsvermelding geboorteakte

Reactie

Naam R. Aantjes
Plaats United Kingdom, Canterbury
Datum 10 februari 2020

Vraag1

Wat vindt u van het voorstel en de toelichting daarop?
De houding van het kabinet richting genderidentiteit zou terughoudender moeten zijn. Het volgende voorbeeld illustreert dit. Keira Bell, 23 jaar, is het middelpunt van belangstelling in Groot Brittanie. Op jonge leeftijd stemde ze in met een ‘permanente en levensveranderende’ geslachtsverandering van meisje naar jongen. Nu gaat Keira door een diep dal van identiteitscrisis. Ze heeft de Britse gezondheidszorg aangeklaagd vanwege het toedienen van geslachtshormonen op jonge leeftijd. Ze is nu fel tegen hormoonveranderende medicijnen en operaties aan jongeren onder 18 jaar.
Keira Bell is nu in destransitie, ze wil haar oorspronkelijke genderideititeit terug. Het verhaal van Keira Bell laat de complexiteit rond gendertransities zien. Douglas Murray schrijft in zijn meest recente boek, ‘The Madness of Crowds: Gender, Race and Identity’ over het opmerkelijke verschil tussen feministen en transgenderactivisten: volgens feministen is genderidentiteit enkel een sociaal construct, volgens transgenderactivisten is het een onveranderlijke, vaststaande identiteit. Iets wat eveneens vanuit biologisch onderzoek niet duidelijke wordt. Kortom, er is geen eenduidigheid wat genderidentiteit nu primair is.

Een instinctieve reactie van het kabinet richting dominante geluiden van transgenderactivisten is daarom niet juist. Een wetswijziging waarin een deskundigenverklaring niet langer noodzakelijk is om je geslacht op je geboorteakte aan te passen, lijkt op een instinctieve instemming met transgenderactivisten. De verwijdering van de leeftijdsgrens van 16 jaar lijkt daar eveneens op.

Echter, juist vanwege de ambigue geluiden zou het kabinet zich moeten richten op deskundigenverklaringen, leeftijdsgrenzen en secundaire analyses. Keira Bell roept bijvoorbeeld op om te zoeken naar onderliggende oorzaken van genderdysphorie en om de emotionele en mentale kwetsbaarheid van jongeren onder 18 jaar in ogenschouw te nemen.

Regeren betekent niet instinctief en primair op luide stemmen in de samenleving reageren met wetswijzingen. Regeren betekent verantwoordelijkheid dragen voor het volk. Dat is ook, en misschien wel juist, ‘het volk beschermen tegen zichzelf’. Dat is de taak van het kabinet, en juist zo’n kabinet heeft deskundigenverklaringen, leeftijdsgrenzen en oog voor onderliggende problematiek, in hoger aanzien staan dan primair wetswijzigingen in werking stellen.