Wijziging Wet kinderopvang in verband met invoeren meldplicht
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Utrecht
|
Datum
|
21 juni 2024
|
Vraag1
Geen specifieke vraagstelling. U kunt reageren op alle onderdelen.
In de inleiding/ toelichting op de wetswijziging lijkt de focus te liggen op betere informatie voor de toezichthouder en op een beeld krijgen van ernstige incidenten en de oorzaak daarvan.
PPINK is van mening dat het hooddoel van deze maatregel altijd het (verbeteren van) de kwaliteit en veiligheidvan de kinderopvang voor kinderen zijn.
Het zicht krijgen op aantallen en oorzaken is hierbij een middel (geen doel). Zodat men die kan aanpakken, verbeteren en indien nodig ingrijpen. Een duidelijker onderscheid tussen doel van wetswijziging en middel lijkt PPINK gepast bij deze wetswijziging.
Verder ondersteunt PPINK de aanpassing van de Wet Kinderopvang waar het gaat om het opnemen van een eis voor het instellen van een externe meldplicht. We zien dit als onderdeel van een veilige en verantwoorde kinderopvang. Het beschermt kinderen, bevordert een cultuur van transparantie en verantwoordelijkheid en draagt bij aan continue preventie en kwaliteitsverbetering binnen de sector.
Positie Pedagogisch Professionals
In het wetsvoorstel is opgenomen dat de kinderopvangorganisatie de verplichting krijgt om de melding te doen. Medewerkers, ouders of andere betrokkenen niet. Pedagogisch Professionals en ouders kunnen dit (nu al) als signaal afgeven bij de GGD of de gemeente. In de huidige praktijk loopt dit echter niet altijd even goed. Signalen van incidenten van pedagogisch professionals en ouders zouden serieus genomen moeten worden. In aansluiting op de reactie van BOinK dringt PPINK dan ook aan op het ontwikkelen van een landelijke richtlijn hiervoor in samenspraak met pedagogisch professionals en ouders. Op die manier kunnen we borgen dat deze signalen serieus genomen worden en dat er sprake is van uniformiteit in de omgang met ontvangst van deze signalen.