Wijziging Wet kinderopvang in verband met invoeren meldplicht

Reactie

Naam Kinderstad (senior kwaliteitsspecialist kinderopvang C.P. Schiks)
Plaats Tilburg
Datum 3 juni 2024

Vraag1

Geen specifieke vraagstelling. U kunt reageren op alle onderdelen.
Er is al veel gezegd, waar ik me bij aansluit. De grootste gemene deler lijkt naar mijn idee dat strengere regelgeving / meer regels niet echt daadwerkelijk iets toevoegt aan het vergroten van de veiligheid van kinderen in de kinderopvang.
Mijn belangrijkste vragen en twijfels - niet in volgorde van belangrijkheid - die ik mijzelf stel en die ik herken in alle reacties na het lezen van dit voornemen invoering meldplicht ernstige incidenten zijn:
Wat is ernstig letsel? Definiëring en kaders te vaag, iets breken, blijvend letsel, overlijden, vermissing.
Hoe privacy bewaken van betrokkenen?
Hoe verhouden (bijna-)ongevallen zich tot risicovol spel?
Wat levert direct melden bij de GGD op? Taak GGD is inspecteren en beoordelen van wettelijke kwaliteitseisen. In hoeverre draagt dit bij aan de veiligheid op dat moment?
Eigen registratie van (bijna-)ongevallen kan altijd door GGD worden opgevraagd. Tussentijds of als onderdeel van GGD-inspecties. Maak dit als GGD meer structureel en onderdeel van risicoprofielbepaling en risico gestuurd toezicht. Dit is onderdeel van het eigen veiligheidsbeleid. Er is altijd eigen intern onderzoek naar wat is gebeurd en hoe te voorkomen.
Meer regelgeving is onnodig en tijdrovend en kost veel geld en energie.
Bij ernstige ongevallen en letsel wordt altijd arts ingeschakeld, i.o.m. ouders, via 112 of via huisarts. Ook Arbo en politie zijn zo nodig betrokken
Hoe leidt in beeld krijgen van ernstige ongevallen tot beleid vanuit GGD en toezichthouder ter voorkomen ervan? Nog meer regelgeving?
Hoe wordt in andere instituties die met kinderen werken hierop gemonitord? Bijv. onderwijs, sportverenigingen, scouting etc. Vergelijk met PRK, is alleen in kinderopvang verplicht…
Kortom dit voelt als schijnveiligheid