Berichten over uw Buurt

Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving

Dienstverlening

Zoals belastingen, uitkeringen en subsidies.

Beleid & regelgeving

Officiële publicaties van de overheid.

Contactgegevens overheden

Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.

Wetsvoorstel zeggenschap lichaamsmateriaal

Zorg en gezondheid

In het kort

De Wet zeggenschap lichaamsmateriaal (Wzl) wordt aangepast. Deze aanpassingen staan in de tweede nota van wijziging.

Wat is de Wzl?
In ziekenhuizen en medische klinieken wordt lichaamsmateriaal afgenomen voor een medische behandeling. Het kan bijvoorbeeld gaan om een verdachte moedervlek die wordt verwijderd of een buisje bloed dat wordt afgenomen om vast te stellen welke ziekte iemand heeft. Dit materiaal kan worden bewaard in een biobank. Ook vragen ziekenhuizen, onderzoeksinstellingen of bedrijven soms aan gezonde mensen om lichaamsmateriaal af te staan voor een biobank. Dit materiaal kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld wetenschappelijk onderzoek.
In het wetsvoorstel zeggenschap lichaamsmateriaal (Wzl) staan regels voor handelingen met lichaamsmateriaal dat is afgestaan op het gebied van de zorg. Het doel is dat ziekenhuizen, onderzoeksinstellingen en bedrijven zorgvuldig omgaan met het materiaal. 
Zo regelt de Wzl voor welke handelingen met materiaal toestemming moet worden gevraagd, en wanneer het vragen van toestemming niet nodig is. Degene van wie het materiaal afkomstig is, moet goed worden geïnformeerd over het mogelijke gebruik, en mag altijd bezwaar maken als geen toestemming wordt gevraagd. Daarnaast regelt de Wzl dat een speciale toetsingscommissie een onderzoek met lichaamsmateriaal moet goedkeuren, voordat het onderzoek plaats kan vinden.

Reageren op deze consultatie

Reacties op deze consultatie11 openbaar

ReagerenBekijk alle reacties
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Terug naar overzicht

Op de hoogte blijven van dit wetsvoorstel?

Abonneer op deze consultatie

Op de hoogte blijven van wetsvoorstellen waar u interesse in heeft?

Abonneer op nieuwe consultaties