Rnb

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Onnen
Datum 10 juni 2022

Vraag1

Reacties op het ontwerp van deze wijzigingsregeling.
Hierbij maak ik bezwaar tegen uw voornemen. U ziet de jacht niet als hoofdoorzaak van de achteruitgang van de populaties hazen en konijnen sinds 1950. Het sluiten van de jacht om deze soorten niet verder onder druk te zetten lijkt dan van een afstandje misschien voor de hand te liggen. Maar ik ben er van overtuigd dat deze maatregel averechts zal uitpakken.

Om te beginnen zit hier de aanname achter dat jagers hazen en konijnen schieten ook wanneer de populatie in hun gebied er slecht aan toe is. Dat is onjuist, in ieder geval voor mijn eigen jachtveld en de vele jachtvelden waar ik in de afgelopen 30 jaar ben geweest als drijver of jager. Zonder uitzondering wordt overal afgewogen wat er geschoten mag worden en hoeveel. Jagers zijn juist erg betrokken bij het bevorderen van een goede wildstand. De motivatie om hier veel tijd en geld in te steken zal afnemen met deze maatregel. Het subsidiëren van wildakkers of het beschikbaar stellen van hulp bij gebiedsonderhoud zou wel een positieve bijdrage kunnen leveren.

Verder oogt deze maatregel behoorlijk eenzijdig. Op basis van dezelfde redenering zou je kunnen argumenteren dat de wildlijst uitgebreid zou moeten worden met een aantal soorten dat sinds 1950 explosief is toegenomen in Nederland. Maar daar is hier geen sprake van. Deze eenzijdige benadering van beperken zonder uitbreiden lijkt daarom eerder een stapje in de richting van het geleidelijk afschaffen van de gehele jacht in Nederland. Het zet namelijk de deur open voor meer soortgelijke maatregelen. Want als we selectief kijken zijn er misschien ook wel provincies met minder eenden dan in 1950, of minder fazanten dan in 1960. Zonder rekening te houden met de grote veroorzakers hiervan zoals de enorme toename in bebouwing, en verandering in waterbeheer en grondgebruik.

Als dat de kant is die het beleid op gaat in ons land dan zal de steun van een grote groep ervaren en goed opgeleide vrijwilligers komen te vervallen. En zal de overheid moeten kiezen tussen het accepteren van uit de hand gelopen situaties zoals bij de experimenten van onbeheerde gebieden als de Oostvaardersplassen en de Waterleidingduinen, of het zelf optuigen van een grote uitvoeringsorganisatie met tienduizenden bewapende natuurbeheerders door het hele land. Dat klinkt u nu wellicht als zwaar overdreven en weinig reëel in de oren, maar ik denk oprecht dat het met de kant die het met deze wijzigingsregeling op gaat een heel plausibel scenario is.