Rnb

Reactie

Naam de heer J de Boer
Plaats Follega
Datum 6 juni 2022

Vraag1

Reacties op het ontwerp van deze wijzigingsregeling.
Beste minister,
De afgelopen 40 jaar ben ik actief in het wildbeheer in de provincie Groningen.
Wij jagen daar met een strak door ons zelf opgelegd beleid. En dat doen we al meer dan 25 jaar.
Vergeleken met de jaren tachtig is de hazenstand wel wat teruggelopen, echter de laatste 20 jaar hebben wij geconstateerd dat de stand redelijk stabiel is. Het fluctueert wel van jaar tot jaar wat, maar dat heeft met weersinvloeden, maaibeleid en predatoren te maken.
In goed overleg met de boeren en intensiever afschot van vossen en kraaien, heeft ervoor gezorgd dat ik eerder een toename zie de laatste paar jaar dan afname.
Wel is het zo dat het wild ( in algemene zin ) zich minder laat zien dan voorheen. Dat is hoogstwaarschijnlijk toe te schrijven dat het veel drukker is geworden in het buitengebied/natuur. Door recreatie van 's morgens vroeg tot aan de late uren, zie je minder wild en dus ook hazen.
Echter met de nieuwe techniek van warmtebeeld camera's, kun je ook in het donker goed de dieren zien ( vroeger schenen we wel eens met een sterke zaklamp over de weides om te zien wat er liep, maar warmtebeeld laat je nog veel meer zien en verstoord het wild ook niet!! ).
Hierdoor hebben we waargenomen dat er nog veel meer hazen in ons veld zitten dan we dachten. Dus we zijn dan ook erg positief over de hazenstand.
Vandaar mijn oprechte verbazing over dit voorstel om de jacht op hazen en konijnen stop te zetten.
Wanneer er verstandig gejaagd wordt, en ik zie dat dit de laatste decennia overal door jagers wordt gedaan, heeft dit geen invloed op totale populatie.
Ik heb wel geconstateerd dat lokaal de verschillen groot kunnen zijn. Zo weet ik dat in bepaalde velden erg veel hazen zitten, echter een paar kilometer verderop het soms wat tegen kan vallen. Dieren willen nu eenmaal graag op bepaalde stukken zitten en andere gebieden wat minder.
Maar dat kan en mag natuurlijk nooit een reden zijn om zo een generaliserend, ongenuanceerd besluit te nemen.
Dat getuigt van willekeur en onkunde van beleidsmakers en haar adviseurs.

Ik en niemand van mijn jachtvrienden, zijn helaas ooit gecontacteerd over de wildstand in ons gebied.
En dat vind ik ook erg zorgelijk. Ga met de mensen die de specifieke gebieden kennen mee, tel samen de dieren en trek daar dan je conclusie uit!