Rnb

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Beernem
Datum 9 juni 2022

Vraag1

Reacties op het ontwerp van deze wijzigingsregeling.
Het aannemen van maatregelen gestoeld op basis van correcte wetenschappelijke data is ons ziens enkel en alleen mogelijk indien deze data werkelijk op een objectieve, representatieve manier verworven werden binnen een gepast tijdsbestek. Het WENR baseert zich in zijn studie op gegevens van het CBS en Sovon. De eerste vraag die zich hier aan dient is de methode waarop de populaties van hazen en konijnen geteld werden: is deze wetenschappelijk onderbouwd en getoetst? Zo ja, dan hadden wij daarvan graag de achterliggende wetenschappelijke methodes ontvangen om deze te laten verifiëren. Welke kwalificaties werden er gesteld aan de tellers en hoe gemotiveerd waren zij om kleine zoogdieren te tellen als hun interesse voornamelijk bij vogels ligt? Indien de telgegevens niet op een wetenschappelijke manier vergaard werden door onafhankelijke waarnemers en achteraf niet getoetst werden op hun juistheid op welke basis kunnen daaruit dan correcte conclusies getrokken worden?
Het James Hutton Instituut in Schotland concludeert het volgende in hun onderzoek dat gepubliceerd werd in januari 2018: ‘Our research concluded that two methods can do this: systematically counting hares at night using a spotlight, and measuring dung accumulation over four to six months during the winter.’ Voor zover wij weten zijn de gegevens die werden gebruikt door het WENR gebaseerd op jaarlijkse dagtellingen. Als men internationaal aanbeveelt om ofwel nachttellingen te hanteren al dan niet in combinatie met het bestuderen van de accumulatie van uitwerpselen dan lijken de gegevens waarop het WENR zich baseert ons niet van een dergelijke kwaliteit te zijn dat men daaruit reeds bepaalde conclusies kan trekken en lijkt het ons beter dat hier verder onderzoek naar verricht wordt vooraleer overhaaste conclusies te trekken.
In Duitsland werd reeds in 2021 een onderzoek gevoerd naar hoe het beste de hazenstand te meten in opdracht van 3 Bondsrepublieken en de Duitse Jagersvereniging met ondersteuning van de Universiteit van Hannover (Faculteit Dierengeneeskunde) : Comparison of spotlighting monitoring data of European brown hare (Lepus europaeus) relative population densities with infrared thermography in agricultural landscapes in Northern Germany. Als men de methodes uit dat onderzoek naast de door het WENR gebruikte methodes legt, dan kan men niet anders dan concluderen dat er verder onderzoek vereist is alvorens bepaalde verregaande besluiten te nemen.

Bijlage