Instemmingsbevoegdheid medezeggenschap funderend onderwijs op hoofdlijnen begroting
Reactie
Naam
|
CNV Onderwijs (drs. J.W. Prins)
|
Plaats
|
Utrecht
|
Datum
|
12 mei 2016
|
Vraag1
Geeft deze wijziging voldoende houvast voor uitvoering in de praktijk van de medezeggenschap op scholen? Waarom wel, waarom niet?
Onvoldoende. Het uitgangspunt is goed: als bestuur en de medezeggenschapsraad in een vroeg(er) stadium het gesprek voeren over de keuzes die gemaakt worden om de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen en te verbeteren, zal dat leiden tot een toename van betrokkenheid, draagvlak en kwaliteit van de besluitvorming. Het begrip "hoofdlijnen" is echter te vaag. Indien dit niet gezaghebbend wordt uitgewerkt, zal er op veel plaatsen veel vruchteloos en vreugdeloos door bestuur en raad gediscussieerd worden over wat wel of geen hoofdlijnen zijn, hetgeen een averechts effect zou zijn.
Vraag2
Hoe kan het begrip ‘hoofdlijnen van de begroting’ worden ingevuld, op een manier die het gesprek tussen bestuur en medezeggenschap over investeringen in de kwaliteit van onderwijs stimuleert?
Dit is cruciaal. Niet alleen om het gesprek tussen bestuur en medezeggenschap over investeringen in de kwaliteit van onderwijs te stimuleren, maar ook om nodeloze en contraproductieve discussies in het veld te voorkomen (zie antwoord bij vraag 1). Ik kan mij voorstellen dat de landelijke organisaties die betrokken zijn bij het project Versterking Medezeggenschap gevraagd wordt om in samenspraak met de Landelijke Commissie Geschillen WMS over deze uitwerking advies uit te brengen.
Vraag3
Hebt u andere reacties of suggesties bij dit wetsvoorstel? U kunt hieronder reageren
Momenteel heeft de medezeggenschapsraad adviesrecht op de hoofdlijnen van het meerjarig financieel beleid (artikel 11 lid 1, onder b Wms). Meerjarig. De hoofdlijnen van de begroting zullen vaak een meerjarig perspectief bevatten. Het voorstel zou aan kracht winnen indien het zou worden veranderd in "hoofdlijnen van de meerjaren begroting alsmede de hoofdlijnen van de begroting voor het komend jaar." Ook hier geldt dat "meerjaren" nader moet worden ingevuld.