Besluit huurprijzen woonruimte
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Amsterdam
|
Datum
|
6 juli 2020
|
Vraag1
Wilt u reageren op het ontwerpbesluit ter maximering van het aandeel punten voor de WOZ? in de puntentelling. Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten
De toelichting op de wet geeft het idee dat bij particuliere verhuur wordt gedacht aan iemand die een koopwoning koopt en die vervolgens gaat verhuren. Eigenaren met een grotere vastgoedportefeuille kopen echter gehele panden, die sinds de bouw al verhuurde woningen zijn geweest. De hele panden kun je niet los verkopen. Het is niet correct om te denken dat een sociale huurwoning zonder aanpassingen een goede huuropbrengst in de vrije sector krijgt. Er moet flink worden geïnvesteerd, voor het verwachte luxe niveau en een goed Energielabel.
In Amsterdam zullen hiermee bijna alle middenhuurwoningen van particulieren weer terug geduwd worden in de gereguleerde sector en dus verdwijnen.
De maatregel heeft in de praktijk alleen betrekking op Amsterdam. In andere steden ligt het percentage WOZ-punten al op 33%. Alleen in Amsterdam ligt het percentage hier boven. Een kleine groep eigenaren wordt dus maar getroffen.
De maatregel treft alleen particuliere eigenaren. Immers, Woningcorporaties moeten al onder de huurgrens verhuren en daar geldt de WOZ-Cap niet.
Investeringen in een goed energielabel en duurzaamheid is niet relevant. De WOZ-Cap bestaat niet onder de 142 punten. Een woning haalt in Amsterdam op basis van de WOZ waarde vrij gemakkelijk deze drempel. Echter iedere punt erboven wordt weg genivelleerd door de WOZ-Cap, die dan wel ineens in werking treedt. Een investering in een goed Energielabel heeft dan geen economische zin meer. Huurpunten die dat op zou leveren bestaan ineens niet meer.
Er bestaat een rechtsongelijkheid voor eigenaren met kleine nieuwbouwwoningen uit de periode 2018-2022, die meer WOZ punten krijgen en dus gevrijwaard zijn van kortingen. Eigenaren met mooie gerenoveerde bestaande woningen worden wel ineens gekort op hun huurinkomsten, terwijl de investeringen niet terugverdiend kunnen worden.
Er is geen Algemeen Belang gediend met de WOZ-Cap. In Amsterdam zijn al 50% van alle woningen gereguleerde huur. Dat is anderhalf keer het landelijk gemiddelde.
Met invoering van een WOZ-Cap is er een schokeffect voor eigenaren. De huur gaat 30%-40% naar beneden. Dat schokeffect wilde men bij invoering in 2015 vermijden. Voor huurders is er geen schokeffect. Immers alle maatregelen gaan pas in na wederverhuur.