Wijziging Woningwet in verband met definitie bouwwerk
Reactie
Naam
|
Harmonious Management Support (ing. A.W.T. Noorman van der Dussen)
|
Plaats
|
Rotterdam
|
Datum
|
9 juni 2015
|
Vraag1
Wat is uw zienswijze ten aanzien van dit voorstel met betrekking tot het overgangsrecht en het vastleggen van de definitie van bouwwerk?
De verantwoordelijke Minister van Wonen en Rijksdienst wil de definitie van 'bouwwerk' wijzigen. Door deze wijziging vallen drijvende objecten die langer dan drie maanden met een woon- of andere gebruiksfunctie ergens afgemeerd liggen onder het Bouwbesluit en de Omgevingswet.
Ik woon op een varend woonschip uit 1919 en kan niet uit de voeten met dit voorstel. De wijziging van de Woningwet en de gewijzigde definitie van 'bouwwerk' is nog te begrijpen voor woonarken, watervilla’s, drijvende hotels en andere drijvende objecten die slechts in beperkte mate afwijken van woningen op het land. De technische en ruimtelijke eisen die gaan gelden zouden voor varende woonschepen, waaronder zeer veel schepen die behoren tot het Varend Erfgoed, onevenredig zwaar uitvallen en dit voldoet niet aan het evenredigheidsbeginsel. Dit zou voor mij betekenen dat het conserveren van mijn schip en en in de toekomst verkopen bijna geheel onmogelijk gemaakt wordt.
Voor bewoonde varende historische schepen zijn de gevolgen fors. Varende woonschepen zijn voormalige bedrijfsvaartuigen met een bijzondere cultuurhistorische waarde als Mobiel Erfgoed. Met de voorgestelde wijziging komt het voortbestaan van veel van het varende erfgoed in gevaar.
Ik wil daarom de minister van Wonen en Rijksdienst dan ook de volgende aanbevelingen meegeven:
1. Verleen vrijstelling voor varende woonschepen
Varende woonschepen, waaronder zeer veel schepen die behoren tot het Varend Erfgoed, wijken door hun aard zodanig af van woonarken, watervilla's of woningen op het land dat het in de rede ligt vrijstelling te verlenen voor deze categorie drijvende objecten. M.a.w laat deze wetswijziging alleen bedoeld zijn voor woonarken, etc., niet voor varende woonschepen.
2. Stimuleer behoud door gebruik van Varend Erfgoed door zekerheid, soepele regelgeving en vermindering van lastendruk.
3. Voer middels een handreiking een beperkte toets uit op (brand-)veiligheid (klaarblijkelijk gevaar).
Nederland behoudt de grootste collectie Varend Erfgoed ter wereld! De collectie is wereldwijd uniek en kent een enorme diversiteit. Het Varend Erfgoed wordt hier nationaal en internationaal om geroemd. Het Varend Erfgoed verdient óók de zorg van de Minister van Wonen en Rijksdienst.
Hoogachtend,
Alexander Noorman van der Dussen