Wet bevordering wooncoöperaties

Reactie

Naam Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen (LVKK) (De LVKK steunt de Wet Bevordering Wooncoöperaties M.C.J. Koreman)
Plaats Assen
Datum 27 maart 2025

Vraag1

Wilt u reageren op de wet bevordering wooncoöperaties? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden
In veel dorpen worstelen bewoners met het gebrek aan betaalbare woningen. Koopwoningen zijn over het algemeen groot en daardoor ook duur. Woningcorporaties trekken zich in toenemende mate terug uit dorpen en private huur is weinig beschikbaar en duur. Dit zorgt voor problemen voor drie groepen: jonge bewoners, oudere bewoners en bewoners met een beperkt inkomen. Deze groepen zijn vaak wel belangrijk voor de dorpsgemeenschap of hebben er hun hele leven al gewoond. Het is de LVKK een doorn in het oog dat zij het dorp met tegenzin moeten verlaten.

Om dorpsbewoners makkelijker in hun dorp te laten blijven wonen, zien we veel initiatieven vanuit de dorpssamenleving zelf. Met name Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) is daarbij populair. Maar er zijn ook groepen dorpsbewoners die zich als wooncoöperatie willen organiseren. Voor hen is het gezamenlijke karakter nog belangrijker. Deze bewoners lopen echter tegen allerlei wettelijke en financiële belemmeringen aan. Die belemmeringen versterken elkaar. Door het gebrek aan een juridische definitie is het ook moeilijker om financiering te vinden.

De wet zoals deze nu in consultatie ligt, lost een aantal van deze belemmeringen op. Doordat juridische obstakels worden weggenomen, kunnen ook financiële obstakels verminderen. Daarmee wordt het beter haalbaar voor dorpsbewoners die streven naar een wooncoöperatie om deze te realiseren. Het zou bovendien een vooruitgang zijn als gemeenten wooncoöperaties dienen te bevorderen in hun woonbeleid. Ook dit wordt geregeld in de wettekst.

Overigens zouden wij ook graag zien dat CPO's betere ondersteuning krijgen, dat woonbeleid uitbreidingen aan de randen van dorpen mogelijk maakt en dat er meer specifieke aandacht komt voor dorpsbewoners die nu noodgedwongen vertrekken. Ook pleiten wij ervoor dat wanneer woningcorporaties vastgoed in dorpen verkopen om elders meer te bouwen, zij hun bestaande vastgoed eerst aan een stichting vanuit het dorp aanbieden, mits deze de woningen als gemeenschap beheert en betaalbaar verhuurt aan dorpsbewoners. Al de zaken in deze alinea worden niet geregeld door deze wet, maar zijn wel onderdeel van een oplossing voor de woningnood in dorpen door heel Nederland. Wij hopen hier op andere wets- en beleidsinitiatieven.

Als LVKK zijn wij dus enthousiast over de wet zoals deze nu voorligt! Het levert immers een bijdrage aan het oplossen van woonproblematiek in kleine kernen.